• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Dajemo sve od sebe da sprečimo članstvo Prištine u Savetu Evrope

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da rezultat glasanja o rezoluciji o Srebrenici neće biti ponižavajući za srpski narod i da je ta “utakmica” veoma neizvesna. Očekuje da će 9. maja biti Sednica SB UN o rezoluciji o Srebrenici, a glasanje u Generalnoj skupštini u nedelji između 11. i 16. maja. Predsednik je rekao da se glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu Kosova očekuje 16. maja. Ističe da su šanse za članstvo Kosova u SE i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spreči i da se time ponosi.

“Dajemo sve od sebe da sprečimo članstvo Prištine u Savetu Evrope”

Predsednik Vučić je rekao da se 16. maja očekuje glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o pitanju članstva Kosova.

Vučić je rekao i da se vodi sveobuhvatna kampanja neistina, kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i istovremeno sprovođenje različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zbog toga što Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope.

Dodaje da su šanse za članstvo Prištine i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spreči i da se time ponosi.

“Time poštujemo evropska pravila i sve što smo sa Evropljanima i Amerikancima dogovorili“, rekao je predsednik.

Naveo je da je posle “čudnih poseta Atini” Dore Bakojani, prestalo da se govori o formiranju Zajednice srpskih opština kao uslova za ulazak Prištine u Savet Evrope, kao ni sprečavanju dalje eksproprijacije i formiranja takozvanih policijskih i vojnih stanica na severu Kosova.

Vučić je naveo i da je Vjosa Osmani rekla da će nakon ulaska u Savet Evrope “porodice kojima je pravda uskraćivana 25 godine” imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava kako bi tužile Srbiju i da je zato njihov imperativ da proces učlanjenja bude uspešan.

Rezultat glasanja o rezoluciji neće biti ponižavajući za srpski narod”

Vučić je rekao da je u Njujorku organizovao brojne sastanke, da se sastao sa 22 predsednika i premijera širom sveta, sa šest zvaničnika UN, sa predstavnicima 111 zemalja UN. Dodao je da je to nastavio da radi danas i sutra i svaki dan.

“Nemam problem da budem izložen linču kakvom nijedan političar nije bio izložen u više prethodnih decenija jer se borim za svoj narod, pravdu i istinu jer hoću da sprečim ratove i zločine u budućnosti zbog neodgovorne politike“, rekao je Vučić.

Naveo je da cilj nije da se pogne glava i položi cvet, već da dođe do pravnih i političkih konsekvenci.

Ukazao je da će prvi put rezolucija niti usvojena nadglasavanjem, jer “najveći broj slobodarskih zemalja razume o čemu se radi“, mada će, ističe, neki s mukom glasati dobro razumevajući kakav je geopolitički plan i ideja u pitanju.

Vučić je rekao i da rezultati neće biti ponižavajući za srpski narod, a da će utakmica biti neizvesma.

Predsednik je rekao i da je pet ili šest zemalja promenilo stav zbog pritiska pod kojim su se našle.

Zahvalio je Ani Brnabić, Ivici Dačiću, Marku Đuriću, Vuku Jeremiću i diplomatama na njihovom angažovanju.

Očekuje da će 9. maja biti Sednica SB UN o rezoluciji o Srebrenici, a glasanje u Generalnoj skupštini u nedelji između 11. i 16. maja.

“Dodik je tražio da se pomeri vaskršnji Sabor i ja sam prihvatio“

Predsednik Vučić je rekao da je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom imao dug razgovor i da je on tražio da se pomeri vaskršnji Sabor na trenutak, “da bi zajednički rezonovali, racionalizovali jedinstvene odluke posle izglasavanja rezolucije o Srebrenici“ i da je on to prihvatio.

“Imamo mnogo tema koje su za nas važne, da govorimo o saradnji u svim oblastima od suštinskog značaja i zaštite ćiriličnog pisma, u oblastima kulture i ekonomije gde to ide bolje nego ikada. Prihvatio sam to da posle održimo vaskršnji Sabor”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li će Dodik od njega tražiti podršku za otcepljenje Republike Srpske od BiH.

On je naglasio da je stav Srbije poznat, da priznaje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet Republike Srpske u okviru BiH, i da traži poštovanje Dejtonskog sporazuma.

“A ovo je brutalno gaženje Dejtonskog sporazuma i još jednom pitam naše američke partnere zašto gaze Dejtonski sporazum”, rekao je Vučić.

Vučić o poseti Sija

Predsednik Vučić je na početku obraćanja najavio dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga 7. i 8. maja u Srbiju.

Naveo je da će sa naše strane biti inicirani projekti ubrzanog tehnološkog razvoja u sferama u kojima nemamo dovoljno znanja – robotici, tehnologiji satelita, letećih automobila.

To je način da idemo u korak sa svetom i dalje razvijamo naše najbolje odnose, rekao je Vučić.

Ukazao je da su u Srbiju stigli i brzi vozovi iz Kine.

“Očekivani privredni rast 4,6 odsto”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je procena za privredni rast 4,6 odsto, a bio bi 5,1 odsto da nije bilo remonta u NIS-u, što je, kako kaže, mnogo više od evropskog i svetskog rasta.

“Završili smo godinu sa deficitom od 2,2 odsto, što je ispod evropskog proseka, a javni dug je 47,6 odsto”, rekao je predsednik Srbije. 

Navodi i da je stanje javnih finansija izuzetno.

“To nisu stvari koje bi ljude trebalo da brinu, uključujući i stabilnost dinara, a uzevši u obzir i povećanje akciza, za koje ćemo se truditi da građani ne osete”, rekao je Vučić. 

“Dok se ja pitam, neće biti skraćenja radnog vremena“

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je u Crnoj Gori najavljeno uvođenje sedmočasovnog radnog vremena predsednik Vučić izjavio je danas da, dok je on predsednik države i dok bude imao uticaja u partiji koja čini većinu u Narodnoj skupštini, nikada neće prihvatiti uvođenje sedmočasovnog radnog vremena.

“Srećom po vas, moj mandat uskoro ističe pa vi onda izaberite te pametne koji vole da ništa ne rade, a da zemlja ide napred. A ja za vas imam pitanje, ajde mi vi objasnite kako je moguće, kako možete za 35 sati rada da uradite kao za 40 sati? Ja inače mislim da je 40 sati malo radnog vremena. Ja mislim da čovek treba radi više i da mora da radi više”, rekao je Vučić.

On je ispričao da je jedna politička partija kao jedan od uslova za saradnju sa SNS-om tražila da se ne radi nedeljom, da se to zakonom ukine, i da se skrati radno vreme, i da je on to odbio.

Comments

Pročitaj još