• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU žali što nije došlo do kompromisa, ocena je da “nema spremnosti”

Foto: Tanjug

Portparol EU Peter Stano izjavio je da na današnjem sastanku Beograda i Prištine o upotrebi dinara strane nisu uspele da nađu kompromisno rešenje za preostala otvorena pitanja.

Evropska unija „žali što nije došlo do kompromisa“, naveo je Stano posle sastanka s delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, uz ocenu da “nema spremnosti“ da se dođe do kompromisnog rešenja.

„Odsustvo dogovorenog puta napred ima negativne posledice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i predstavlja stalni izvor zabrinutosti“, saopštio je Stano.

On je naveo da je EU kao posrednik u dijalogu spremna da sazove još jedan sastanak “čim obe strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje“.

Stano je istakao da su predstavnici obe strane “uspeli da prevaziđu pojedine razlike po pitanju slanja finansijskih sredstava iz Srbije na Kosovo, uključujući uspostavljanje novog poslovnog entiteta po kosovskim zakonima koji bi privremeno distribuirao finansijsku pomoć iz Srbije“.

Uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je “u najvećoj meri uskladio stavove obe strane“, do dogovora nije došlo pošto strane nisu postigle dogovor oko nekoliko ključnih pitanja, “uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija“.

Comments

Pročitaj još