• Početna>
  • Vesti>

Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” obeležila 126 godina od rođenja Desanke Maksimović

Foto: Radio Mitrovica sever

U Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” je povodom 126 godina od rođenja pesnikinje Desanke Maksimović održan prigodan kulturno-umetnički program.

U programu je učestvovala glumica Tamara Tomanović, koja je u liku Desanke Maksimović govorila o svom životu, porodici, istoriji, rodoljublju, ljubavi i naravno deci.

Desankine stihove kazivali su učenici OŠ “Branko Radičević” , Teodosije, Vukašin i Divna Simić, uz muzičku pratnju gitare Lidije Milidragović i Aleksandre Milisavljević, učenice mitrovačke Gimnazije.

Obeležavanju su prisustvovali mališani iz osnovnih škola iz Kosovske Mitrovice, nastavnici, profesori i ostali građani.

Desanka Maksimović je bila velika žena i pesnikinja, čiji je život i rad ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Njene pesme će nastaviti da žive i da inspirišu generacije koje dolaze.

Za svoj književni rad dobila je mnogo priznanja i nagrada. Među njima su Vukova i Njegoševa nagrada, nagrada AVNOJ-a i Zmajeva nagrada kao i Zlatni venac za životni rad. Desanka Maksimović je počasni građanin Valjeva, gde joj je 1990., još za života, podignut spomenik. Takođe, osnovna škola koju je Desanka pohađala u Brankovini, 1985. je renovirana i preimenovana u “Desankinu školu”.

Comments

Pročitaj još