• Početna>
  • Vesti>

U hramu Svetog Dimitrija u prisustvu vernika izneta plaštanica

Foto: Radio Mitrovica sever

Na Veliki petak, dan najveće hišćanske žalosti, u hramovima Srpske pravoslavne crkve se ne služe liturgije već Carski časovi, a u popodnevnim satima, vrši se Večernja sa iznošenjem plaštanice – oslikane i ukrašene tkanine na kojoj je prikaz tela stradalog Gospoda, skinutog sa krsta.

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služeno je Večernje, u prisustvu velikog broja vernika, koje je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva ovog hrama.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služio je i čin iznošenja plaštanice i tom prilikom prisutnim vernicima poručio da su danas okupljeni na zajedničkom putu ljubavi, spokoja i mira.

“Danas svi postimo, zato smo danas molitvom okruženi, da bi saosećali sa Gospodom, koji je na krstu stradao, da bi stradali sa njim kako bi sa njim zajedno i vaskrsli. Zato smo Bogu blagodarni, što smo na putu njegovom, što ispovedamo veru pravoslavnu naših otaca, u vremenu kada nije lako biti hrišćanin i ispovedati svoju veru. Kada bi Gospod podario svima ljubavi, vere, nade, da budemo hrabri hrišćani, sluge Božije. Svi mi plaćamo i živimo ovaj zemaljski život, ali ovaj prolazni zemaljski život je samo jedno putovanje koje prolazimo, a svi smo se uputili kad jednom jedinom cilju, da stignemo do Gospoda i da nađemo spasenje u njemu, da naše duše nađu spasenje, mir i spokoj. Gospod je rekao da je Carsko nebesko unutra u nama, ako taj mir osećamo u sebi, onda smo zaista stigli u Carsko nebesko” rekao je vladika Teodosije.

Nakon službe, na stotine vernika je prošlo kroz hram kako bi se poklonili i celivali plaštanicu koja simbolizuje Hristovo telo položeno u grob.

Jutarnja – Statija (opelo Hristovo) u hramu Sv. Dimitrija počinje u 18 časova.

Sutra, na Veliku subotu Sveta liturgija u hramu Svetog Dimitrija služiće se od 8h.

Comments

Pročitaj još