• Početna>
  • Vesti>

Vučić na Samitu EU – Zapadni Balkan u Kotoru: Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate

Foto: Tanjug

Na samitu pod sloganom “Jedan region – zajednička vizija”, u Kotoru su se sastali lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija” rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

“Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo”, rekao je on i napomenuo da tu ima “ne lakih zadataka”.

Na pitanje “kakav je smisao rezolucije o Srebrenici”, Vučić je rekao da nema nikakvu poruku i da je to “njihova stvar“.

Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo. Ja imam jedno pitanje, na koje niko nema odgovor, a to je – kakav je smisao toga dana, kakv je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je, pošto je individualna krivica već određena presudama. Ne pominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tim u budućnosti“, kaže Vučić.

O’Brajan: SAD snažno podržavaju plan rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumeva bolju budućnost za građane i za zemlje.

On je uoči početka samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, rekao da se to svodi na četiri slobode – ljudi, dobara, kapitala i usluga, da se kreću preko granica.

“Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uslove će se pridružiti evropskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam odsto svaki put kada neko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti preduzećima da se prošire. Ovde se radi o pokazivanju prednosti za građane regiona u pridruživanju evropskom tržištu”, rekao je O’Brajan.

Comments

Pročitaj još