• Početna>
  • Vesti>

Gervala obavestila Savet Evrope da Priština šalje nacrt za uspostavljanje ZSO

Foto: Donika Gervala Fejsbuk

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala napisala je na svom Fejsbuku da je ovog jutra predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope uputila pismo, u kojem se navodi da će kosovska vlada pripremiti nacrt za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

“U pismu se zalaže da će Vlada Kosova pripremiti nacrt za uspostavljanje mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu, čime se ispunjavaju nasleđene međunarodne obaveze Kosova, zadovoljavaju potrebe građana srpske zajednice na Kosovu, ali istovremeno poštuje u celini i svaki detalj Ustava i sve zakone kao i principe Saveta Evrope” napisala je Gervala.

Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kako je dodala, služi i vladinom cilju da integriše zajednice, ali i implementira zakone Kosova u svim opštinama.

“Nacrt ne samo da obezbeđuje puno poštovanje Ustava i zakona Kosova, već u isto vreme sprečava neprihvatljivo spoljno mešanje, kako u kosovskim opštinama tako i širom zemlje” stoji u objavi.

Gervala je navela i da nakon današnjeg pisma i obećanja da će “preduzeti važan i opipljiv korak” u ispunjavanju obaveza, od Saveta Evrope traže da ispuni svoj deo obaveza i pozove Kosovo da se pridruži njegovom članstvu.

“Nezavisno i suvereno Kosovo, kao pravna i demokratska država, ostaje na svom čvrstom putu ka članstvu u NATO i EU” zaključuje se u Gervalinoj objavi na Fejsbuku.

Pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati danas i sutra u Strazburu.

Comments

Pročitaj još