• Početna>
  • Vesti>

Novinari kosovskih redakcija na srpskom i albanskom jeziku posetili UNS

Foto: UNS

Mladi novinari redakcija na srpskom i albanskom jeziku sa Kosova posetili su danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Oni su od domaćina dobili informacije o istorijatu UNS-a, kako je rečeno, drugog najstarijeg udruženja novinara u Evropi, načinu funkcionisanja, finansijskoj nezavisnosti organizacije, stanju medijskih sloboda, kao i evidenciji koju UNS vodi o pretnjama, pritiscima i napadima na novinare, posebno, u ovoj prilici, reči je bilo o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

Posetu je organizovala Misija OEBS na Kosovu.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, šefica Obrazovnog centra UNS-a Dragana Bjelica, glavna urednica sajta UNS-a Kristina Kovač Nastasić i advokatkinja UNS-a Gordana Konstantinović razgovarali su sa gostima i na teme regulacije i samoregulacije u medijima.

Rakočević, koji je, kako je naveo, jedan od osnivača Saveta za štampu Kosova, objasnio je razloge zbog kojih je UNS na Kosovu napustio ovo samoregulatorno telo i pozvao mlade novinare da se u periodu koji predstoji bore za njegovu nezavisnost. On ih je obavestio i o Godišnjoj skupštini EFJ-a u Prištini, kao i o činjenici da je tema ubijenih i nestalih novinara na KiM izostavljena iz dnevnog reda, zbog čega UNS neće učestvovati na ovom skupu.

Kako bi mladi novinari bili informisani o ovoj temi, Brajović je pročitao imena ubijenih i nestalih srpskih i albanskih novinara iz UNS-ovog Dosijea.

Mladi novinari iz Kontakt Plus radija, Radija Kosovska Mitrovica, Koseva, Kalzo-a, Kohe, Klana Kosova i Priština Insight-a su predstavnike UNS-a pitali o razlozima pada Srbije na listi Reportera bez granica, o pretnjama, pritiscima i napadima sa kojima se suočavaju novinari, kao i polarizaciji srpske medijske scene.
Bilo je reči i o Džulijanu Asanžu, kao i o tome zbog čega je za UNS on nesumnjivo novinar i treba da uživa zaštitu namenjenu novinarima.

Osim toga, generalni sekretar UNS-a upoznao je mlade novinare sa načinom rada i glavnim ciljevima Udruženja, Obrazovnim centrom UNS-a, kao i mogućnostima koje pružaju Fond solidarnosti i Fond „Dobrica Kuzmić“.

O Novinarskoj školi UNS-a, Školi veb novinarstva, ali i o nedavno pokrenutoj Školi fotografije, govorila je i Bjelica.

Kontinuriani razvoj profesionalnih veština je u jeku tehnološkog napretka, kako je rekla, ključan za svakog novinara. Prednost mladih novinara je, kako je dodala, to što se, kao klikstrim generacija, odmalena usavršavaju u ovim veštinama.

Mladi novinari su posetili i UNS-ovu Memorijalnu sobu.

Inače, novinari su u Beograd došli u okviru OEBS-ovog Programa stipendiranja medija. Sekcija za medije OEBS-a na Kosovu, šestu godinu zaredom, organizuje posete za mlade novinare koji obilaze medijske agencije, udruženja i institucije.

Comments

Pročitaj još