• Početna>
  • Vesti>

Petković posle sastanaka u Briselu: Razgovarali smo o Statutu ZSO, energetici, nestalima, očekujem nastavak dijaloga

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da se na sastancima u Briselu održanim danas razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu formiranja ZSO, koje srpski narod na KiM čeka više od deset godina i dodao da će se ti razgovori nastaviti.

Petar Petković je novinarima nakon nove runde dijaloga u Briselu rekao da je zahvalan ekspertima koji su bili u delegaciji Beograda i koji su dokaz da Beograd dijalogu pristupa na odgovoran način.

“Oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta, posebno onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti, pre svega prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da je finansira Beograd”, rekao je Petković.

Istakao je da su na dnevnom redu bili i energetika i pitanje nestalih, kao i da i tu očekuje napredak.

“Razgovori su se vodili sa timom Lajčaka, ali i ekspertima EU o ovim temama. Očekujem da nastavimo razgovore u narednom periodu. Statut je veoma važan, jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora da bude u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali danas u Briselu, vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je Beograd posvećena strana i apsolutno posvećen miru i stabilnosti.

“Zato je važno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život srpskom narodu na KiM, jer smo tokom ovih razgovora istakli težinu situacije sa kojom se suočava naš narod i severno i južno od Ibra, koji se suočava i sa ponašanjem Aljbina Kurtija kojim se podstiče eskalacija, a koje pre svega dovodi u pitanje ostanak, osnovna ljudska prava i pravo na život građana na KiM”, rekao je Petković.

Dodao je da je na sastanku istakao i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju imamo na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine.

Na pitanje novinara zašto nije došlo do trojnog sastanka, Petković je rekao da Beograd nema problem da se sretne sa Prištinom, ali da je posrednik procenio da je za sada najbolje da se do njega ne dođe.

Kako je rekao, razgovarano je o formiranju ZSO, ali i o svim stvarima koje se tiču odnosa Beograda i Prištine u okviru sporazuma.

“Mi ne bežimo od naših obaveza, ali da bi napredovali mora da se vidi iskorak sa prištinske strane”, rekao je Petković i dodao da će do narednog sastanka doći kada Lajčak bude pozvao.

Kada se radi o nestalima i energetici, Petković je naglasio da je Beograd sve vreme insistirao da dođe do rešavanja ta dva krupna pitanja, posebno nestalih.

“Sada nam treba vrsta akcionog plana kako da potpisana Deklaracija postane živa. Očekujem da se i radna grupa i sve neophodno dogodi u periodu ispred nas. Kada se radi o energetici, tu su ljudi iz Elektrosevera i iz EPS-a. Očekujem da dođe i do narednih koraka u smislu postignutih dogovora u okviru mape puta. Čim do toga dođe obavestićemo vas”, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još