• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Najava Prištine o njihovom nacrtu statuta ZSO još jedan trik Kurtija i lobista

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Kotoru povodom najave Prištine da će kosovskom ustavnom sudu dostaviti do kraja maja svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština da je u pitanju još jedan trik Aljbina Kurtija i njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj.

“Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste. Oni sami kažu da će oni dostaviti svoj tekst do kraja maja. A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU – kakve veze oni imaju s tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta”, poručio je Vučić.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše tu najavu Prištine. Vučić je istakao da je naravno reč o triku zato što, kako je rekao, Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

“Tako da je to još jedan pokušaj, a da li će oni to da urade ili ne, to ne mogu da znam. Ali naravno da je reč o triku, a ne ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, čak i o nacrtu Statuta koji je podnela EU nedavno i s kojim smo mi, kao što sam rekeo, saglasni”, naveo je Vučić.

Vučić sa O Brajenom: Nismo se saglasili po većini pitanja koja se tiču Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara za evro-azijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom na marginama Samita EU Zapadni Balkan u Kotoru.

Vučić je naveo da je susret sa Džimom O’Brajanom iskoristio za razmenu mišljenja o aktuelnoj regionalnoj i geopolitičkoj situaciji, napretku u procesu približavanja Zapadnog Balkana i mogućnostima za dalje jačanje odnosa i širenje saradnje Srbije i EU.

“Zahvalio sam SAD na podršci reformskom i evropskom putu celog regiona koji će se, prvenstveno, odraziti na nove mogućnosti i bolji život za sve naše građane”, napisao je Vučić.

“Iskoristio sam priliku da američkom zvaničniku, još jednom, ukažem na izazove i pritiske sa kojima se suočavamo, ponovivši da se Srbija iskreno i bezrezervno zalaže za očuvanje mira, stabilnosti i saradnje, ali i da nikada nećemo odustati od borbe za istinu, pravdu i odbranu nacionalnih interesa naše države i naroda”, dodao je predsednik Srbije.

Iako se, kako ističe, nisu saglasili po većini pitanja koja se tiču Kosova, Srbija ceni angažman SAD kada je reč o insistiranju na primeni postignutih dogovora u dijalogu, a na prvom mestu formiranja ZSO, zaključio je Vučić.

Comments

Pročitaj još