• Početna>
  • Vesti>

Nemačka ambasada: Najnoviji potez Vlade Kosova ne predstavlja ono što je Kvinta tražila

Foto: Nacionale

Ambasada Nemačke na Kosovu  je saopštila da pismo ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale, u kom je navela da Vlada pravi svoj nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje, navodi RTV 21, prenosi Kosovo onlajn.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta bio bi takav korak“, rekao je portparol nemačke ambasade Kristijan Bočer za portal RTV 21.

,,Kao što je ambasador Rode rekao u svom postu na Tviteru posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: ,,Kosovo sada mora da uradi težak posao”. To se još nije dogodilo“, dodao je Bočer.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile od Kosova da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je ovaj zahtev, zbog čega glasanje o prijemu Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica SE.

Comments

Pročitaj još