• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko Predsedništvo: Predsednica Osmani nije konsultovana u vezi sa Vladinim pismom Savetu Evrope

Foto: Fejsbuk( Vjosa Osmani)

Kosovska Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova nisu konsultovali kosovsku predsednicu Vjosu Osmani u vezi sa nacrtom statuta Asocijacije koje je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je uputila predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, saopšteno je iz kosovskog Predsedništva.

„Jučerašnje pismo Vlade Kosova upućeno SE, nije konsultovano i usaglašeno sa predsednicom Osmani. Predsednica Osmani podržava samo stavove i radnje koje su prethodno konsultovane, koordinirane i dogovorene sa institucijom Predsedništva kao ustavnom institucijom sa jasnim nadležnostima u oblasti spoljne politike i kao čuvar ustavnog funkcionisanja institucija“, naveo je Bekim Kupina, savetnik za medije predsednice Kosova.

On je rekao da ovo pismo nije takvo i da je možda konsultovano i usaglašeno sa pojedincima van institucija koje su danas objavile ovo pismo, ali ne i sa Predsedništvom.

„Svaki derivat pisma obaveze koje su potpisale tri institucije takođe mora biti unapred koordinisan i odobren od strane ove tri institucije. Predsednica Osmani tokom celog dana nastavlja konsultacije sa saveznicima o pitanju članstva u Savetu Evrope, kao što je to činila već duže vreme, u cilju deblokade ovog procesa“, rekao je Kupina.

On je dalje naglasio da će „Osmani podržati svaku akciju ka ostvarenju ovog cilja, u punoj saglasnosti sa državnim interesima i Ustavom Kosova. Zato se trudi da ubedi države članice da što pre sazovu vanrednu sednicu na kojoj će glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji“

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je u pismu upućenom predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rusopulosu rekla da Vlada Kosova priprema nacrt statuta Asocijacije, za šta se obavezala da će poslati Ustavnom sudu do kraja maja.

Taj potez Vlade dolazi uoči sednice Komiteta ministara Saveta Evrope (16. i 17. maja), na kojoj članstvo Kosova u ovoj organizaciji još nije uvršteno na dnevni red. Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake kako bi Asocijacija garantovala svoje članstvo u Savetu Evrope.

Comments

Pročitaj još