• Početna>
  • Vesti>

OEBS spreman da prikuplja glasove Srba na Kosovu za izbore 17. decembra  

Foto: Radio Mitrovica sever

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je da je primila pismo kosovskog premijera Aljbina Kurtija o izborima koji bi trebalo da se održe 17. decembra i ponovila da je spremna da prikuplja glasove Srba na KiM kao i prethodnih godina.

Kurti je u pismu misiji rekao da bi trebalo da postoji poseban dogovor između Beograda i Prištine da bi srpska zajednica učestvovala na izborima u centralnoj Srbiji, da takav sporazum treba da predloži Beograd kao zainteresovana strana i da on treba da bude zasnovan na “suverenitetu i nezavisnosti Kosova”.

Misija Oebs je tim povodom saopštila da ostaje spremna da prikuplja glasove kao što je činila i ranije, prenosi Telegrafi.

“Možemo da potvrdimo da smo primili Kurtijevo pismo koje se odnosi na srpske izbore. Kao što smo i ranije pojasnili Misija ostaje spremna da podrži prikupljanje glasova, ali isključivo pod istim uslovima kao i ranije”, navodi se u odgovoru prištinskom portalu.

OEBS je dodao da će se to dogoditi samo ako se obezbedi saglasnost.

“Drugim rečima, samo ako se obezbedi saglasnost, ako imamo saradnju svih relevantnih vlasti na Kosovu i ako kosovska policija garantuje neophodnu bezbednosnu podršku, kao prvi reagujući. Misija je obavestila Vladu Srbije sa odgovorom premijeru Kurtiju”, navodi se u odgovoru.

Comments

Pročitaj još