• Početna>
  • Vesti>

Otvorena multietnička pijaca mešovite robe na ibarskom mostu

Foto: Radio Mitrovica sever

Multietnička pijaca mešovite robe otvorena je na glavnom ibarskom mostu.

Domaći prehrambeni proizvodi, zimnica, ručno rađeni odevni predmeti, tašne, ručno rađen nakit, cveće, melemi, biljni preparati, igračke samo su neke od stvari koje su posetioci mogli da vide i kupe. Na pijaci su izloženi proizvodi i radovi, koje su predstavile uglavnom žene iz srpske, albanske, bošnjačke i turske zajednice.

Cilj ove manifestacije bio je da se povežu biznisi iz Severne i Južne Mitrovice, ali i šire, da izlagači zajednicama predstave svoje proizvode, da se umreže ali i da podstakenmo ekonomski razvoj na lokalnom nivou, rekao je Milivoje Raičević zamenik menadžera na projektu za pomirenje i transformaciju konflikta.

„Imamo biznise iz svih zajednica, srpske, albanske, bošnjačke i turske. Imamo i ljude iz organizacije koja se bavi posebnim potrebama. Nemamo predstavnika romske zajednice, mada imamo učesnicu sa severa koja radi sa Romkinjama, koje proizvode ručne radove, tako da kroz to imamo uključenost svih zajednica iz Severne Mitrovice“ rekao je Raičević.

Ljiljana Dražević je izložila odevne predmete, za koje kaže da su ručno rađeni ali i da je svaki predmet unikat.

„To je i moj cilj, da pokažem svoju originalnosti, da ne bude sve kopiranje.  Na to sam izuzetno ponosna, jer ih radim od recikliranih materijala. Dugo godina se bavim ovim poslom, kroz NVO Inspiracija, koja zbog tih umetničkih stvari kojima se bavimo i nosi to ime. Postali smo poznati i ljudi nas sada već znaju“ rekla je Dražević.

Ona kaže da voli da učestvuje na manifestacijama ovakvog tipa, jer ima priliku da pokaže svoje umeće i spretnost.

„Zaista volim da učestvujem, jer imamo priliku da pokažemo šta sve možemo, koliko smo spretne i stručne. Inače, volim da se družim sa drugim ženama, ljudima, da razmenjujemo iskustva, da pokažemo da i mi znamo da uradimo nešto dobro i lepo“ rekla je Dražević.

Damira Bahadir predstavila je ručno rađene dečije igračke, koje su visokog kvaliteta i napravljene od drveta.

„Ovde danas predstavljam svoje radove, koje smo izradili moj suprug i ja. To su igračke od drveta za decu. Rađene su od drveta, najviše iz bezbednosnih razloga za decu, ali one su i ekološki prihvatljive i to su prosto igračke za ceo život“ rekla je Bahadir.

Na štandu Verice Zubac zainteresovani mogu da kupe ukrase, korpice, ali i meleme i razne tinktura napravljene od lekovitog bilja.

„Izloženi su korpe i prstevnovi za salvete, tinkture napravljene od gaveza, lovora, ruzmarina, razne meleme kao što je nevenov melem, sapune, sapune sa aktivnim ugljem, mašne za kosu, sve sama radim. Zubac Verica iz Severne Mitrovice“ objasnila je Zubac.

Snežana Petrović na svom štandu prodaje egzotične i atraktivne Kale i kaže da joj prodaja za sada ide dobro.

„Izložila sam Kale cvetove, i sadnice. Imam plastenik i uzgajanjem se bavim dugo. Prodaja ide dobro zaista. Ove godine je toplo proleće, pa su zbog toga krenule ranije i sada ih ima puno“ rekla je Petrović.

Zainteresovani građani pijacu mešovite robe mogu posetiti do 17 časova.

Comments

Pročitaj još