• Početna>
  • Vesti>

Šilovo: Predavanje o HPV virusu naišlo na interesovanje učenika 

Foto: RTV Puls

Predavanje o humanom papiloma virusu koji je uzrocnik kancerogenih i drugih ozbiljnih bolesti kao sto su rak grlića materice, penisa, anusa, pa čak i bradavica na koži i neophodnosti vakcinacije kao prevencije odrzano je u Domu kulture u Šilovu.

Predavanje je organizovano na inicijativu Zdravstvenog centra Gnjilane i Medicinske škole u Velikom Ropotovu.Na kompleksnost ovog virusa i neophodnost vakcinacije, ukazala je pedijatar Zdravstvenog centra Gnjilane Hristina Jovanović.

Direktor Medicinske škole u Velikom Ropotovu Miodrag Jovanović,  kaže da je obrazovanje ključ brige o zdravlju svakog čoveka i zajednice. 

,,I ne samo to. Edukacija je bitna i za mlade kako bi kroz školski sistem stekli dovoljno informacija i razvili svest o dogovornosti za sopstveno zdravlje”, naglasio je Jovanović.

Više od pedesetoro đaka Medicinske škole prisustvovalo je predavanju, što je pokazalo interes i spremnost mladih da se informišu o ovoj temi. Ana, učenica drugog razreda medicinske škole, kaže da je imala priliku da puno novih stvari nauči.

Edukacija o značaju vakcinacije i njenim koristima ključna je za prevazilaženje skeptičnosti i stvaranje poverenja u vakcinaciju. Stručno nformisanje, kampanje javnog zdravlja i podrška zdravstvenih radnika igraju ključnu ulogu u podsticanju donošenja odgovorne odluke o vakcinaciji, čime se doprinosi zaštiti ličnog i kolektivnog zdravlja suzbijanje širenja HPV infekcija i njihovih posledica.

Comments

Pročitaj još