• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Kurti se igra vatrom, Evropa na odmoru, Beogradu ne odgovara prazan hod

Foto: Tanjug

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže da su potezi Aljbina Kurtija igranje požarom koji se može zapaliti. Evropa je na odmoru i ćuti, ali Beogradu ne odgovara prazan hod, već bi trebale da se dešavaju aktivnosti po pitanju severa Kosova i Metohije, deeskalacije i pripreme za izbore, kako je to dogovoreno.

Prošlo je nekoliko dana, ali poseta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, mimo zvaničnih protokola, uz simbole Velike Albanije, i dalje je tema o kojoj se govori u celom regionu.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica rekao je u Jutarnjem programu da su to stvari koje moraju biti sankcionisane, jer je nedopustivo da se na teritoriji suverene države dešavaju takve stvari i da onda nema reakcije.

“Način na koji je Albin Kurti došao, razlog zbog kojeg je bio, šta je tamo radio, je nešto što je opasno igranje jednim požarom koji se može zapaliti na tom prostoru”, upozorio je Odalović.

Kurti, ukazuje Odalović, pokušava da se predstavi i liderom Albanaca i na jugu centralne Srbije, u opštinama Preševo i Bujanovac.

“Evropa je na odmoru i ćuti. To što je na odmoru nama ne odgovara, prazan hod u kojem bi trebali aktivnosti da se dešavaju po pitanju severa Kosova i Metohije, deeskalacije i pripreme za izbore, kako je to dogovoreno, ali to što čujemo ne valja. Jer očigledno je da ovakve stvari moraju da naiđu na osudu, jer ovo je opasna situacija, ovo je igranje vatrom”, ocenjuje Odalović.

Odalović smatra da Kurti računa da će vreme učiniti sve, da će Srbi pod terorom koji on vrši, institucionalnim terorom, da odustanu i da će polako da napuste Kosovo i Metohiju.

“On hoće da uništi i unizi Briselski sporazum, kao što za njih ne postoji Rezolucija 1244. Za nas međunarodna dokumenta su svetinja. Mi se nadamo da će se dozvati i Evropa, da će se dozvati pameti i da će početi da poštuju ono što su oni doneli”, poručio je Odalović.

Comments

Pročitaj još