• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Postoji pritisak na Kurtija, ali šta je “nepovratni korak” ka ZSO?

Foto: Tanjug

Po pitanju prijema Kosova u Savet Evrope, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je bojazan da će međunarodna zajednica smisliti kompromisno rešenje, kako bi Kosovo na kraju ipak bilo primljeno u tu evropsku organizaciju iako nije formiralo Zajednicu srpskih opština. Dodaje da trenutno međunarodna zajednica vrši pritisak na premijera Kosova Aljbina Kurtija po tom pitanju.

“Postoji jedan pritisak na Kurtija, da napravi, kako oni to kažu slikovito koristeći termin koji ništa ne znači, ‘nepovratni korak ka formiranju ZSO’. A šta bi bio nepovratni korak? E, to je sada pitanje za milion dolara”, rekao je Dačić za TV Prvu.

On je dodao da bi, kako bi ispunila taj zahtev, Priština mogla da uputi statut ZSO kosovskom ustavnom sudu.

“Ja ne znam i šta je u tome veliki korak jer ustavni sud može da kaže kad sve prođe da to ne prihvata. Znači ovde nema garancije da će neko da kaže ‘u redu, prihvatili smo statut pa idemo dalje’”, rekao je.

Dačić podseća da je potrebnan glas 31 evropske države kako bi Priština postala članica SE, da trenutno imaju “tesnu većinu” i da u slučaju da ukoliko Italija, Francuska i Nemačka budu imali neke rezerve uoči glasanja Kosovo ne bi imalo nikakve šanse.

Kada je u pitanju njegov naslednik na mestu ministra spoljnih poslova Marko Đurić, Dačić kaže da sa njim sarađuje duže od deset godina, da ga poznaje dobro i da je siguran da će biti uspešan na toj poziciji.

Govoreći o resoru Ministarstva unutrašnjih poslova koji će voditi u narednom periodu Dačić ističe, da razume dobro taj sektor jer potiče iz policijske porodice.

Comments

Pročitaj još