• Početna>
  • Vesti>

Tajić iz manastira Gračanica: Pružamo ruke svima koji žele saradnju i dogovor među ljudima

Foto: RTV GRačanica

U svim pravoslavnim hramovina na Kosovu služena je ponoćna Vaskršnja liturgija , kojom se završavaju dani žalosti i započinje veliki praznik Vaskrsenje Hristovo. Sveštenici su se, u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću, presvukli u svete odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiji u Gračanici, gde je prisustvovao Borisav Tajić, zamenik direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, kome je Priština zabranila posetu.

Petković je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Svetu liturgiju u prepunom manastiru Gračanica služio je Vladika Teodosije sa sveštenstvom Raško-prizrenske eparhije.

Niko nas ne može sprečiti da pomažemo svom narodu i uvek budemo uz njega, poručio je Tajić, koji je u ime Kancelarije za KiM i direktora Petkovića  čestitao  sveštenstvu SPS i pravoslavnom narodu na KiM  Vaskrs.

,, Kroz svo srpsko istorijsko vreme, Srbija je bila ovde i uvek će biti ma gde bio bilo ko od nas, složno i jedinstveno činićemo sve, kroz državne institucije i sa svakog radnog mesta.To se ničim ne može zabraniti, najmanje ne direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, pogotovo kada je razlog našeg prisustva da se bude tamo gde pripadamo, pored svog naroda i crkve, gde su naši koreni i rodna ognjšta”,  naglasio je Tajić i dodao da i pored svih nedaća sa kojima smo suočeni pružamo ruke pomirenja svima koji žele mir.

,, I ovde, gde nas vera vodi načelima ljubavi, bratoljublja i čovekoljublja, mira i suživota, pružamo ruke upućene svima koji na tim osnovama žele saradnju i dogovor među ljudima i narodima, ali i uči trpljenju u stradanju i onda kada nas proteruju, lažno optužuju , obespravljuju i ponižavaju,  preimenuju, brišu naša obeležja, svetinje, doma, crkve i grobalja.

U teškim vremenima kao što je ovo, kad mnoštvo i moć jakih diktiraju svoja pravila, oslonjeni na istinu i pravdu plaćamo skupu cenu našeg opstanka”, podvukao je Tajić.

Iz jednog od najlepših pravoslavnih hramova i brojnih zadužbima kralja Milutina, manastira Gračanica, Srbi su poručili da se nadaju da će, uprkos svim nedaćama, ostati u svom zavičaju s verom u Boga i mirom u srcu.

Comments

Pročitaj još