• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Smanjenje prisustva policije postepeno samo u i oko opštinskih zgrada; Eljšani: Pratimo Eulex i Kfor o daljim koracima

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Nakon ocene bezbednosne situacije sa jučerašnjeg sastanka čelnika kosovske policije sa Euleksom i Kforom, počelo je smanjenje broja kosovske policije u tri opštinske zgrade na severu Kosova za još 25 odsto.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na svom Fejsbuk profilu objavio, da se vladavina prava i javni red sve bolje održavaju.

“Prošlo je oko mesec i po dana da nismo imali značajnijih incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti. Kao što smo rekli pre više od dva meseca, neće biti trenutnog smanjenja prisustva policije, već samo postepeno i proporcionalno i smanjenje se odnosi na prisustvo policije u zgradama opština i njihovoj okolini, a ne na severu Kosova, gde je i dalje izazov i rad za punu vladavinu prava”, napisao je on.

Dodao je da u vezi sa dogovorom od pre više od dva meseca smanjenje prisustva policije će biti samo postepeno i proporcionalno i odnosiće se na opštinske zgrade, a ne na celu teritoriju severa.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, potvrdio je da je iz opštinskih zgrada i oko njih u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću povučeno još 25 odsto službenika Kosovske policije.

Dodao je da će Kosovska policija u narednim danima održavati sastanke sa Euleksom i KFOR-om na tehničkom nivou, kako bi se razgovaralo o daljim koracima.

Odluka o dodatnom smanjenju prisustva policije rezultat je sastanka predstavnika policije sa čelnicima KFOR-a i Euleksa Angelom Mikelom Ristučom i Đovanijem Pjetrom Barbanom.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi naveo je da je Kosovo preduzelo korake na deeskalaciji situacije na severu, u skladu sa dogovorom u Bratislavi i da očekuje da će “i druga strana učiniti isto”.

„Već nekoliko nedelja situacija je mirna, juče su zajednički potvrdili kosovska policija, Kfor i Euleks“, rekao je Bisljimi.

Comments

Pročitaj još