• Početna>
  • Vesti>

Održana promocija zbornika “Mnogoletna pisanja sabrasmo u jedno” i knjige “Naučna misao o Svetom Savi”

Foto: TV Most

Promocija tematskog zbornika posvećenog prof. dr Dragiši Bojović “Mnogoletna pisanja sabrasmo u jedno” i promocija knjige prof. dr Aleksandre Kostić Tmušić “Naučna misao o Svetom Savi” održane su u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici. Promociji su prisustvovali dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić, profesori, student i sugrađani.

Zbornik “Mnogoletna pisanja sabrasmo u jedno”, sabrali su u čast profesora Dragiše Bojovića brojni prijatelji, učenici, porodica, saradnici okupljeni oko Centra za crkvene studije i međunarodnog Centra za pravoslavne studije. U zborniku se prepliću mnogobrojne teme, a trećina  dela je posvećena upravo životu, radu i stvaralaštvu profesora Bojovića.

“U njemu se nalaze prilozi najznačajnijih svetskih slavista, domaćih naučnika na opšte teme slavističke i srednjovekovne, ali ono što je mene posebno iznenadilo, trećina radova je posvećena mom naučnom i književnom stvaralaštvu i to me na neki način čini ponosnim”, rekao je prof. dr Dragiši Bojović

Drugi deo promocije bio je posvećen knjizi “Naučna misao o Svetom Savi” prof. dr  Aleksandre Kostić Tmušić koja se temelji na izučavanju  lika i dela  Svetog Save  u nauci od 1895. do 1945. godine kao i čitav spektar misli i kritika same autorke, koja je istakla da je sama priprema knjige bila izazovna. 

“Jeste bilo zaista izazovno. Svako istraživanje je vrlo teško. Međutim, o ovome niko nikada nije pisao, tako da svaki pionirski rad je najteži. Nadam se da će ova moja knjiga da posluži svim narednim generacijama i onima koji se bave srpskom književnošću, ne samo starom srpskom sa Svetim Savom, nego i uopšte”, rekal je prof.dr Aleksandre Kostić Tmušić sa katedra za srpsku književnosti i jezik.

Ovakve promocije knjiga igraju ključnu ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa na ovim prostorima, omogućavajući proučavanje i promociju značajnih ličnosti i dela koje su oblikovale i dan  danas oblikuju našu kulturu i identitet. Okupljanje profesora, studenata i sugrađana  pruža priliku za diskusiju, razmenu ideja i podstiče interesovanje za bogatu kulturnu baštinu koja nadahnjuje buduće generacije.

Comments

Pročitaj još