• Početna>
  • Vesti>

Petković u Briselu: Izašli smo sa šest predloga, Priština sve odbila, nećemo odustati

Foto: Tanjug

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača održana je u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je nakon zajedničkog sastanka dveju delegacija sa predstavnikom EU istakao da je Beograd predstavio šest konstruktivnih predloga o upotrebi dinara, ali da je Priština sve odbila.

“Rešenje ćemo da tražimo i dalje, i vrata razgovora nisu zatvorena za nas, jer bez rešenja je teže Srbima na KiM”, rekao je Petković.

Istakao je da je delegacija Prištine kao trivijalna ocenila i tri pitanja koje je predstavnik EU Miroslav Lajčak ocenio kao ključna za usaglašavanje dveju strana.

“Kada smo i mi ponudili sa naše strane da rešenje budu modeli koje smo pomenuli ranije, i to su odbili.

Oni nam nude i manje u odnosu na ono što je dogovoreno i ono što njihovi propisi dopuštaju”, rekao je Petković.

Rekao je i da su na sastanku snažno protestvovali zbog zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji, kao i zbog zabrane predstave i ulaska na KiM glumcu Nenadu Jezdiću.

Istaknuto je i šta prištinska vlast radi srpskim novinarima istakavši slučaj lista Jedinstvo i novinara koji se suočavaju sa proterivanjem iz njihovog sedišta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

“To rade drugi put – prvi put su ih proterali iz Prištine 1999. godine, a sada iz Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković.

Naglasio je i da je tema dijaloga bilo “pitanje nad pitanjima”, odnosno osnivanje Zajednice srpskih opština koje čini okvir za opstanak srpskog naroda i što Priština drži embargo nad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti.

“Očekujemo poziv Lajčaka za nastavak dijaloga, a kada će to biti to je na njemu. U međuvremenu ćemo pripremiti dodatne komentare”, rekao je Petković.

Na pitanje albanskog novinara zašto je za Beograd Lajčakov predlog neprihvatljiv, Petković je istakao da ga nije odbio Beograd već druga strana.

“Lajčak je izašao sa tri modela EU, ili tri pitanja. Ako u njemu stoji da se formira novi entitet da Poštanska štedionica dobije licencu, da svi Srbi imaju pravo da podižu primanja na KiM, nismo to odbili mi već druga strana”, zaključio je Petković. 

Comments

Pročitaj još