• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Zahtev da se iseli “Jedinstvo” nastavak talasa nasilja i ugrožavanja sloboda

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva nastavlja se ovih dana zahtevom redakciji „Jedinstva“, jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici u kojima se nalaze od 2003. godine, više od dve decenije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Redakcija “Jedinstva” već jednom je bila izložena egzodusu s obzirom da su nasilno proterani iz Prištine 1999. godine iz prostorija koje su vlasništvo zaposlenih i za koje imaju kompletnu dokumentaciju i posedovni list” navodi u svom saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da je to udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u “Jedinstvu”.

“Ovo je grub udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u “Jedinstvu” koji punih osam decenija profesionalno, hrabro i požrtvovano obavljaju jedan od najtežih i najizazovnijih poslova, stavljajući svakodnevno glavu u torbu. Cilj ponovnog proterivanja “Jedinstva” jeste da Srbi ostanu potpuno uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, koje dobijaju putem štampe” navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U svom saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da ne postoji nikakav pravni dokument, kojim bi se dokazalo da “Jedinstvo” bespravno koristi prostor.

“Kao i uvek kada se radi o ugrožavanju ljudskih i institucionalnih prava našeg naroda u pokrajini, ne postoji nikakav pravni dokument kojim bi se dokazalo da „Jedinstvo“ bespravno koristi prostor u ulici Kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, pa se zbog toga i ovog puta pribeglo pretnji golom silom i specijalnom policijom koje su upućene novinarki i direktorki ovog lista, gospođi Radi Komazec” naveli su.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenjuje da je režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i mržnje prema Srbima.

“Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se poslednjih meseci događaju gotovo svakodnevno, pokazuje da režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i podgrevanja kolektivne psihoze i mržnje prema Srbima i na taj način izazove njihov konačni egzodus sa prostora Kosova i Metohije” stoji u saopštenju.

Naravno da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga i bilo kakve normalizacije na terenu i umesto šansi za napredak nude mržnju i beznađe, dodaje se u saopštenju.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestiće sve međunarodne misije o ovom udaru na “Jedinstvo” i slobodu štampe i pomoći će zaposlenima u redakciji da se sa ovim izazovim izbore, ne dozvoljavajući da ostanu na ulici, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tokom boravka u Briselu obavestiće posrednika u dijalogu o pretnjama i udaru na ovaj ugledni list i njegove zaposlene” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još