• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Ruteom i Betelom otvoreno o KiM; Vučić: Preneo sam da sam uplašen zbog neodgovornosti Prištine

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom, da je razgovor bio sasvim iskren o ne lakim temama i da im je preneo da je pomalo uplašen zbog situacije na KiM i stepena neodgovnosti koji vidi kod Prištine.

“Obećao sam im da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost”, naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom i Betelom u Palati ‘Srbija’.

Istakao je da, ipak, nikad u svojoj političkoj karijeri nije video toliku neodgovnost kod Prištine po pitanju KiM.

“Zahvalio sam na investicijama i podršci evropskom putu Srbije i izrazio uverenje da će moći u narednom periodu da dođe do optimističnijih i radosnijih vesti za građane Srbije”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i zemalja Beneluksa već prešla dve milijarde evra godišnje i da su njihove kompanije neki od najznačajnijih investitora u Srbiji, kao što je ‘Delez’.

Imamo još veliki broj investiora iz Beneluksa koji žele da ulože u Srbiju, istakao je Vučić.

Rute: Važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji

Premijer Holadnije Mark Rute izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština preduzmu korake ka deeskalaciji i normalizaciji odnosa kroz dijalog pod okriljem Evropske unije.

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom u Palati ‘Srbija’, poručio da su deeskalacija i normalizacija odnosa od suštinske važnosti kako za dve strane na KiM, tako i za širi region i Evropu u celini.

Dodao je da su ga zabrinule tenzije na Kosovu i Metohiji, kao i nasilje prema civilima, novinarima i misijama EU i NATO.

“Usled rata u Ukrajini, važnije je nego ikada da delujemo zajedno”, naglasio je Rute, dodavši da su za dalje napredovanje Prištine i Beograda na putu ka Evropskoj uniji ključni stabilni odnosi, ali i jačanje vladavine prava, zaštita prava manjina, obezbeđivanje slobode medija i borba protiv dezinformacija.

Istakao je da su on i luksemburški premijer došli u Srbiju jer su odlučni da osnaže partnerstvo tri zemlje na nivou Evropske unije, ali i na bilateralnom i trilateralnom nivou.

Rute je naveo da je Evropska unija daleko najveći investitor u Srbiji, a ujedno i najveći trgovinski partner Srbije, dodavši da su zemlje Beneluska među prvih pet najvećih investitora u Srbiji.

“Nekoliko holandskih trgovinskih misija je u procesu da dođu ovde i one žele da jačaju partnerstva”, naveo je holandski premijer.

Govoreći o imigracijama, Rute je rekao da je Srbija preduzele pozitivne mere, kao i da je važno da se nastavi tim putem kako ilegalne imigracije na Zapadnom Balkanu ne bi bile izvor zabrinutosti.

Istakao je da Holandija i Evropska unija nastavljaju da podržavaju Ukrajinu i da veruju da ona može da pobedi u ratu protiv Rusije, te da u tom procesu koriste svu podršku koju mogu da dobiju.

“Od suštinskog je značaja da se zaustavi ruska agresija i da se izborimo protiv njenih negativnih uticaja na naš kontinent”, rekao je Rute.

Betel: Važno da dođe do smirivanja tenzija, podržavamo razgovore Beograda i Prištine

Predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga  Gzavijer Betel izjavio je večeras da je važno da dođe do smirivanja tenzija na Kosovu i Metohiji i da je deeskalacija u interesu ne samo regiona već i u interesu EU.

“Snažno podržavamo direktne razgovore Kosova i Srbije i konkretne radnje”, rekao je Betel na zajedničkoj konfereniciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem i premijerom Holandije Markom Ruteom i dodao da zemlje Beneluksa žele da budu od koristi i da se na njih može računati.

On je rekao da su sa Vučićem imali otvorene razgovore i da su razmneili mišljenja o svim temama, ali da je najvažnije razgovarati o tenzijama.

Betel je podsetio da je u ovom regionu počeo Prvi svetski rat, kao i da je i poslednji rat na kontinentu bio u ovom regionu.

“Vidimo da i dalje ima nešto što bi moglo da eksplodira, dosta je tenzija”, rekao je Betel i istakao da je važno da dođe do smirivanjanja tenzija.

On je rekao da postoji mapa puta koje su izradili sšecijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj, da su reči dobre, ali dela su još bolja i najavio da će sutra sa sa Ruteom posetiti Prištinu.

Comments

Pročitaj još