Novak Đoković – najbolji svih vremena

PARIS, FRANCE - JUNE 11: Novak Djokovic of Serbia celebrates winning match point against Casper Ruud of Norway in the Men's Singles Final match on Day Fifteen of the 2023 French Open at Roland Garros on June 11, 2023 in Paris, France. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Novak Đoković je od 11. juna 2023. i zvanično najbolji teniser u istoriji. Srbin je u finalu Rolan Garosa pobedio Kaspera Ruda u tri seta 7:6 (1), 6:3, 7:5 za tri sata i 13 minuta igre i tako došao do 23. Gren slem titule u karijeri. Ujedno, Nole će od ponedeljka ponovo biti prvi na ATP listi.

Podsetimo, Đoković je u ponedeljak 29. maja, nakon incidenata u Zvečanu između građana i KFOR-a, a posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa, napisao na kameri poruku “Kosovo je srce Srbije, stop nasilju”.

Nakon brojnih reakcija, Đoković je posle drugog kola ponovio svoj stav. “Ne marim da kažem to, rekao bih ponovo. Svestan sam da mnogo ljudi se ne slaže, ali to je, što je. Ja stojim uz to” – poručio je najbolji svih vremena.

Đoković je do danas delio prvo mesto na večnoj listi sa Rafaelom Nadalom sa po 22 titule, a trijumfom u prestonici Francuske postao je i prvi igrač u istoriji koji ima po najmanje tri osvojena trofeja na sva četiri Gren slem takmičenja.

Pored pehara na Rolan Garosu, koji je još podizao 2016. i 2021, ima deset Australijan Opena, sedam Vimbldon i tri US Opena.

Srpski teniser je na „Filip Šatrijeu“ odigrao 34. Gren slem finale, osvojio je ukupno 94. titulu u karijeri, a treću ove godine. Prethodno je slavio na Australijan Openu i u Adelejdu.

Đoković je postao i najstariji šampion u Parizu i treći najstariji ikada posle Kena Rouzvola (37 godina, mesec i 24 dana i 36 godina, 4 meseca i 5 dana) i Rodžera Federera (36 godina, pet meseci i 7 dana).

Comments

Pročitaj još