• Početna>
  • Vesti>

Nikola Jović, iako slep, među najboljim studentima: Nema potrebe za izgovorima

Foto: TV Most

Iako slep od osmog meseca života Nikola Jović iz Kosovske Mitrovice beleži vrhuhske rezultate. Student je četvrte godine Filozofskog fakulteta na Katedri za Engleski jezik i književnost. Sa prosečnom ocenom 9, 32 našao se među najboljim studentima treće i četvrte godine. Sve postiže zahvaljujući svojoj porodici, koja je uvek uz njega, u svakoj životnoj borbi.

Da nemoguće postoji i da kada nešto istinski želimo to možemo da i ostvarimo kroz svoj primer najbolje pokazuje Mitrovčanin Nikola Jović, student četvrte godine Filozofskog fakulteta.

„Nema potrebe za izgovorima, a i sa jedne strane postoji obaveza prema profesorima, ne obaveza u smislu da je to sad nešto loše, nego su profesori zaista maksimalno sve uradili da mi adaptiraju sve što mi je potrebno. Koristim laptop koji ima program koji mi čita sve što se nalazi na ekranu, profesori pripreme literaturu u elektronskom formatu, dogovaram se sa njima ako naiđe neki problem, mogu uvek da im se javim, da im objasnim šta se dešava i zaista imao sam odličnu saradnju sa njima“, kaže Nikola za TV Most.

Strastven je zaljubljenik u nauku i tehnologiju, a podjednako voli muziku i sport.

„Najviše volim tehnologiju, to je donekle povezano sa učenjem, a u isto vreme i nije. To sam voleo i pre fakulteta i pre srednje škole. Istražujem na internetu razne informacije i činjenice, takođe volim sve vezano za kompjutere, softvere, telefone, to je da tako kažem moj hobi. Volim muziku i sport“, navodi.

Rođen je kao zdravo dete, a u osmom mesecu dijagnostikovan mu je tumor na oba oka. Njegova borba sa vidom traje 23 godine.

„Sva sreća u nesreći da kažem, da je bilo samo tako na oba oka jeste, ali da nije nešto to dalje otišlo. Rađena je operacija, život mu je bio ugrožen, to je moralo što pre da se odradi. Bilo je teško i bilo je potrebno vreme da se svi prvo nekako priviknemo na sve to, da se to desilo tako odjedanput, ali eto hvala Bogu on je odrastao onako kao vesela zdrava beba i nekako mislim da mi je on pružio podršku u svemu tome, da to lakše prebrodimo svi“, kaže  Danijela Jović, Nikolina majka.

Podseća roditelje dece koja imaju zdravstvene probleme i nerado govore o tome, da se oslobode straha i poručuje da su njihova deca ista kao i ostala, sa istim potrebama i željama. „Morate da gledate napred, da se trudite i jednostavno da omogućite deci da žive i rade, da pronađu sebe negde u nekom segmentu“.

Grad u kom je odrastao, završio osnovnu i srednju školu, Nikola nosi u srcu, uz želju da tu ostane i nastavi školovanje.   

„Samo se nadam da će se rešiti ova bezbednosna situacija na KiM i da ćemo raditi u malo boljim uslovima. Ja sam zadovoljan svim uslovima na našem fakultetu, tu je sve savršeno, samo se nadam da ćemo malo bezbrižnije i smirenije raditi“, kaže Nikola.

Za borbu, istrajnost i hrabrost Nikola je odavno položio ispite sa najvišim ocenama. Za vrhunske rezultate koje postiže na fakultetu dodeljena mu je nagrada. Našao se među pet najboljih studenata treće i četvrte godine. Ovi mladi ljudi su najbolja garancija da će našu zemlju imati ko da unapređuje i razvija.

Comments

Pročitaj još