• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji o predstojećoj rundi dijaloga u Briselu

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji o predstojećoj novoj rundi dijaloga u Briselu sledeće nedelje a na kojoj će glavna tema, kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ponovo biti odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu.

Petković je, kako je saopšteno, zajedno sa ekspertima iz beogradskog pregovaračkog tima, sa diplomatama razgovarao o pronalaženju načina za prevazilaženja krize i humanitarne katastrofe koju je ova odluka Prištine izazvala i istakao spremnost Beograda od samog početka ovog procesa da se iznađe kompropisno, održivo i prihvatljivo rešenje, ali da druga strana sve vreme postavlja nemoguće uslove i prepreke s jednim jedinim ciljem – da se kompromis ne postigne i kriza dodatno produbi.

Petković je istakao da se pitanje upotrebe dinara mora što hitnije rešiti, jer odluka o ukidanju njegove upotrebe ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

„Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši“, naglasio je Petković, dodavši da je Beograd do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rešavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je obavestio sagovornike da će beogradska delagacija nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, naglasivši da ZSO predstavlja preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na KiM. U tom smislu, Petković je istakao da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, može da predstavlja dobru osnovu za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO.

Petković je sagovornicima skrenuo pažnju i na, kako je rekao “svakodnevni teror i fizičko i institucionalno nasilje koje nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija”, naglasivši da do sada imamo preko 500 etnički motivisanih incidenata od dolaska Kurtija na vlast, što, po njegovim rečima, jasno pokazuje u koliko teškoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu. Kao primer, on je naveo i najnoviju odluku gradonačelnika u opštini Leposavić da Srbima zabrani isticanje i upotrebu zastava prilikom obeležavanja slave ove gradske opštine i velike slave Svetog Vasilija Ostroškog u nedelju.

“Beograd će nastaviti da čuva bezbednost i opstanak Srba u pokrajini, ostajući opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem koga se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u celini”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Comments

Pročitaj još