• Početna>
  • Vesti>

Svetli petak u Dragancu – liturgija i rukopoloženje u malom mestu velike utehe

Foto: RTV Puls

Danas je peti dan ili Prvi petak posle Vaskrsa, poznat kao Svetli ili Živonosni petak, dan koji nosi posebno versko značenje za pravoslavne vernike. Takođe, danas se proslavlja i Presveta Bogorodica, nazvana Živonosni izvor u bogosluženju. U manastiru Draganac, Svetli petak se slavi kao posebna svetkovina. Arhijerejsku liturgiju su služili vladike Teodosije i Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom raško prizrenske, vranjske i drugih eparhija centralne Srbije, pred mnogobrojnim vernim narodom ne samo iz Kosovskog Pomoravlja.

„Bez izvora nema života, bez izvora zemlja je suva, bez izvora nema ploda“, istakao je u besedi vikarni episkop novobrdski Ilarion.

„Ovo čudesno mesto koje je bogato u svojoj prostodušnosti, kako to govori apostol Pavle, naizgled nije veliko, ali po blagodati Božijoj i po daru svome, zaista jeste veliko. Veliko mesto sabranja, utehe i isceljenja, jer je ono izvor života, pre svega onog života kojeg ćemo da se nahranimo sa ovog prestola Božijeg“, istakao je između ostalog vladika Ilarion.

„Današnji dan je veliki blagodarni dar Božji svima nama“, kazao je episkop raško prizrenski Teodosije nakon što je rukoložio oca Hristofora u čin sveštenika prezvitera, što znači da će od sada moći da služi liturgiju i ostale crkvene obrede kao što su venčanja, krštenja i druge.

Predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zamenice direktora Dušica Nikolić i Milena Parlić, prisustvovale su proslavi današnjeg praznika u manastiru Draganac.

„Osmeh na licu i blagost koju osećam je dovoljan znak da izrazim zahvalnost ovom divnom narodu i bratiji manastira Drganac, koji nas je okupio na ovaj veliki praznik“, izjavila je za Rtv Puls zamenica direktora Kancelarija za KiM, Dušica Nikolić. Poslala je poruku ohrabrenja srpskom narodu da izdrže u slozi, ljubavi i veri a braću i sestre iz centralne Srbije pozvala da obiđu svete hramove na Kosovu i na pravi način osete šta znači živeti na ovim prostorima.

Svečana liturgija i osvećenje vode na izvoru kod manastira protekli su u duhu molitve i zajedništva. Nakon ovih obreda, prisutni su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu koji je izvelo KUD Manasije Conić iz Gornjeg Kusca, nakon čega je za sve goste usledila trpeza ljubavi.

Comments

Pročitaj još