• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Dijalog suštinski nemamo, dobijamo nametnute papire koji su uvek u korist Prištine

Foto: Tanjug

Juče se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti i dodao da su Srbi pokazali da traže stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je juče srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega međunarodne zajednice, da traži veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja.

“U biračkom spisku imate od 23. aprila 2023. godine za 1.345 lica više nego na prethodnim lokalnim izborima. Srba ukupno izašlih je 13, pritom dvoje kažu da su greškom izašli. Tih 13 je 0,029 procenata glasova. Nijedan Srbin u Zubinom Potoku nije uzeo učešća. U srpskim naseljima nijedan nije izašao na izbore. U Kosovskoj Mitrovici je glasalo dvoje, u Leposaviću sedam, u Zvečanu njih četvoro”, naveo je Vučić.

Izašao je, dodaje, značajno manji broj Albanaca nego 2021. godine. “Učestvovalo je devet albanskih kandidata i jedna Srpkinja”, kazao je Vučić.

“Ovo je istorijski rezultat, jer se ovo nikada nije desilo na evropskom tlu”

Predsednik Srbije je rekao da na više biračkih mesta nijedan čovek nije glasao, a da je kandidatkinja iz Zvečana Slađana Pantović osvojila ukupno 5 glasova od čega jedan albanski.

Kaže i da OEBS, kao ni Evropska posmatračka misija, nisu pratili izbore na severu KiM.

Vučić je sumirao i rezultate jučerašnjih izbora

Na prvom mestu rekao je da je to izborni debakl Kurtija i Kvinte, svih onih koji su Kurtija hrabrili i sebe lagali da je “problem u kriminalnim srpskim strukturama na severu Kosova”.

“Drugo, ovo je istorijski rezultat, jer se ovo nikada nije desilo na evropskom tlu, jer ste organizovali izbore samo za jednu stranu, a onda imate rezultat od 0,029 odsto”, rekao je Vučić.

Kao treći rezultat predsednik Srbije je istakao da je srpski narod pokazao odgovornost i disciplinu.

“Srbi su se ponašali ne samo nacionalno svesno, nego i kao odgovoran narod spreman da pokaže spremnost i volju da se suprostavi okupaciji”, istakao je predsednik Srbije.

Kao najznačajniju jučerašnju poruku predasednik Srbije ističe to da suštinskog dijaloga nema.  

“Ono što je možda i najznačajnija poruka i nama i celom svetu je da suštinskog dijaloga nema. Mi ne razgovaramo, mi dobijamo nametnute papire koji su uvek u korist albanske strane, jer ih Kvinta podržava”, rekao je Vučić.

“Rezultati izbora predstavljaju potpuno novu političku realnost”

Vučić je naveo da su Srbi pokazali odlučnost u procentu od 99,97 posto.

“Nisu pokazali da samo neće da učestvuju u Kurtijevim izborima i da im je Srbija važnija od vlasti. Oni su jasno uprli prstom da ih niko sa Zapada nije slušao. A da ih i mi u Beogradu nismo dovoljno razumeli u koliko se teškoj poziciji nalaze. Naš narod je referendumski rekao u kojoj zemlji živi, koga neće na severu KiM, ali i pokazali svetu da ništa nisu razumeli osim činjenice da nikoga sem sebe nisu hteli ni da slušaju. Nadam se da će neku lekciju da nauče iz toga. Nadam se da ćemo mi malo dublje da sagledamo rezultate plebiscitarnog opredeljenja našeg naroda na KiM”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost.

“Mi ćemo morati da se ponašamo drugačije, a neki drugi će morati da je razumeju. Gospodin Kurti je nije razumeo. On misli da će sa 400 glasova da upravlja Severnom Mitrovicom. Sve može, samo nemojte od Srba posle toga da tražite ništa”, kazao je predsednik.

Navodi da je Peter Stano rekao da se ubrza dijalog kosovskih Srba i prištinske vlasti.

“Srbi baš to neće, vi ništa niste razumeli od ovoga juče. Srbi su tražili da ih saslušate, niste hteli da ih čujete. Nikada ni za šta niste hteli da čujete. Kad su postavljali barikade mislili su da to postavljaju dokoni ljudi. Niste razumeli jedinstvenu poruku srpskog naroda od juče. Ta poruka je da se naš glas čuje i nećete moći da radite bez nas”, ističe Vučić.

Niko od Srba, dodaje, ne želi da se vrati u institucije.

“Ja ću da se borim da se vrate u institucije kad formirate ZSO i povučete specijalce sa severa KiM. Hoću li uspeti – teško. Deset godina niste čuli Srbe“, naveo je Vučić.

“Dogodio se miran politički ustanak srpskog naroda na KiM”

Predsednik Vučić, je istakao da se juče dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na KiM koji neće da trpi nametnuta rešenja, zulum, ranjavanje, samo da bi dobio pohvalnu rečenicu iz Brisela i Vašingtona.

“Plašim se da mnogi to nisu razumeli. Onda će Kurti da kaže da hoće ZSO, ali da Severna Mitrovica i Leposavić neće da budu u ZSO, a rukovodstvo Aljbin Kurti. Težak je period pred nama, nama nije potreban nikakav sukob sa NATO. Naravno, 2. maja ništa neće biti rešeno. Gledaće da to razvodne, da to traje 100 godina i da Srbe krive za šta im padne napamet“, naglasio je Vučić.

“Još nisam doneo odluku, ali ću 2. maja verovatno ići u Brisel”

Govorili ste da je za sve kriv Beograd i da će prisustvo policije dati sigurnost, ali se ispostavilo da ni za Albance koji žive u Švajcarskoj ili negde drugo nisu lako mogli da dođu. I oni ne osećaju tu njihovu sigurnost, poručio je Vučić.

“Sve što su govorili o Savetu Evrope, ovim izborima, sve su nas lagali. Svaku reč su slagali. Nemam dlaku na jeziku. Oni pojma nemaju, oni čekaju predlog prištinske vlade o ZSO. Srbi su jasno rekli formira se ZSO, ali samo u skladu sa principom koji sam ja potpisao sa Isom Mustafom i povlačenje specijalaca sa severa Kosova. Ako nećete, onda nastavite sa okupacijom. Mi da glasamo za nešto, a oni nisu ništa ispunili, e pa nećemo. Ne da Vučić, ne da diktator, eto smenite me“, poručio je Vučić

Predsednik Srbije još nije donao odluku, ali da će verovatno ići u Brisel 2. maja.

“Još nisam doneo odluku, ali ću 2. maja verovatno ići u Brisel”, rekao je predsednik Srbije.

“Plašim se da je ovo uvod u mnogo dublju krizu“

Predsednik Vučić je istakao da nam je potrebno da budemo na evropskom putu, ali i da nam je potreban stvarni dijalog.

“Plašim se da je ovo uvod u mnogo dublju krizu i da su za to krivi oni koji nikada nisu hteli da čuju ni Beograd, ni ono što smo im govorili da Srbi osećaju“, istakao je Vučić.

“Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope“

Predsednik Vučić naglaio je da ćemo glasati “protiv članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope”.

“Nemojte više da nas lažete i varate, to je sve što imam da vam kažem, ovima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da nas varaju i da tumače stvari onako kako im padne na pamet, a ne onako kako piše ili kako je dogovoreno”, naveo je Vučić.

Comments

Pročitaj još