• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova u SE

Foto: Tanjug

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u Savet Evrope, a da to misli na osnovu toga što je nekoliko zemalja tražilo od Kosova da osnuje Zajednicu srpskih opština.

On je na online brifingu rekao da je stalni zahtev osnivanje ZSO, da se Savet Evrope bavi pitanjem manjina, da se i Priština na to obavezala, a da to uključuje i ZSO.

“To je upisano i u Briselski i Ohridski sporazum i mi se borimo da shvatimo zašto Kosovo ne ispunjava svoju zakonsku obavezu i nije na mnogo načina signaliziralo da je posvećeno tome. A zabrinutost je da će naknadna odluka doneti samo veće odlaganje. Kurti će istu poruku da čuje i od SAD. Italije, Nemačke, Francuske i zato pozivam Kosovo da blisko sarađuje sa svojim evropskim i američkim partnerima na pronalaženju načina da se krene napred u vezi sa postojećom zakonskom obavezom koja će ionako morati da se ispuni. Dakle, što pre to zajedno uradimo, to možemo biti efikasniji u zalaganju za nastavak integracije Kosova i dodatna priznanja Kosova”, rekao je Eskobar.

Istovremeno on je poručio Prištini da poštuje partnere iz EU i SAD  

Eskobar je rekao da su očekivanja od obe strane vrlo jasna, kao i da će, kada se sporazum bude vratio na pravi put, region biti na boljem mestu, a da će dve strane imati normalan, predvidljiv i miran odnos jedna sa drugom.

Na pitanje o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, Eskobar je rekao da smatra da su evropske zemlje koje je Si izabrao da poseti sve zemlje koje “su otvorene da osporavaju jedinstvo evroatlantske zajednice”.

“I zato upozoravamo sve naše partnere i sve naše sagovornike da budu veoma svesni kineske agende u Evropi i kineske agende u vezi sa evroatlantskom zajednicom. Vreme posete je nesrećno odabrano, ali namerno”, rekao je Eskobar aludirajući na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

“Sjedinjene Države su saopštile da je bombardovanje kineske ambasade 1999. godine bilo slučajno. Izvinili smo se. Verujem da smo čak platili reparacije porodicama”, rekao je Eskobar.

Nisam smenjen, istekao mi je mandat, idem krajem meseca

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da mu je istakao mandat zbog čega će krajem meseca napustiti tu funkciju i istakao da je lažna vest da je smenjen.

“Navodni novinar je tokom vikenda pisao o mojoj smeni i povezanosti sa srpskom vladom i ja želim da kažem da je sve u tim napisima laž. Pre svega mene nije otpustio Stejt department, drugo moja supruga nije primila novac ni od jedne strane vlade. U svakoj ambasadi u kojoj sam radio u Boliviji, Portugalu, Italiji i Srbiji, ona je kontaktirala sa ljudima bez bilo kakvog plaćanja”, rekao je Eskobar na online konferenciji za novinare.

Kako je rekao lažna je i tvrdnja da je izvor za tu iz Kongresa navodeći da Kongres ne odlučuje o njegovom postavljanju.

“Ova vest se pojavila nedugo nakon što sam komunicirao sa vladom u Prištini. To je ta vrsta dezinformacija koja jednostavno nije tačna. Zahvalan sam podršci koju mi je dao Stejt department, liderima i novinarima sa kojima sam sarađivao”, rekao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još