• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Kosovo ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope

Foto Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da Kosovo ne prihvata da članstvo u Savetu Evrope bude uslovljeno osnivanjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kurti je na sednici Vlade Kosova naveo da je smatrao da će prepreke za članstvo u SE dolaziti od država koje do sada nisu priznale Kosovo ali, kako je istakao, „nikada nismo mislili da će prepreke postaviti demokratske države koje su pokrovitelji Kosova za razvoj i demokratizaciju, a bile su uz nas i za oslobođenje i nezavisnost“.

„Novi uslov poslednjih nedelja“

Posle puta ka članstvu u Savet Evrope, Kurti je dodao da su se „poslednjih nedelja suočili sa novim uslovom koji nema veze sa standardima učlanjenja u ovu organizaciju“.

„Nakon uslova da se sprovede jedna presuda Ustavnog suda, sada se uslovljavamo finalizacijom u procesu članstva slanjem jednog dokumenta Ustavnom sudu Kosova“, dodao je on.

Kurti je naglasio da se radi o dokumentu koji je doneo specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, zajedno sa diplomatskim savetnicima država Kvinte, a koji se odnosio na formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO).

„Kosovo je ponudilo da taj dokument postane deo paketa bazičnog sporazuma iz Brisela i aneksa Ohridskog sporazuma. Trebalo je da se potpiše i da postane zakonski primenjivan, ali je odbijen od strane Srbije“, kazao je.

„Neuspešan nezvanični dokument“

U slučaju da je 26. oktobra 2023. godine sporazum bio potpisan u Briselu, prema njegovim rečima, samo tada bi taj nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom mogao biti poslat Ustavnom sudu Kosova.

„Nacrt Statuta Lajčaka i ostalih emisara Kvinte kao dokument je bio neuspešan i nije mogao da se ozvaniči nakon što je odbijen“, pojasnio je Kurti svoj stav.

Premijer Kosova je dodao da Vlada ne može da pošalje Ustavnom sudu nezvanični dokument koji nije primila.

Tri pokušaja ubacivanja

„Tri puta tokom procesa su pokušali da ubace ovaj zahtev kao preduslov za članstvo u Savet Evrope. Dva puta u Komitetu za politička pitanja i demokratiju, 27. marta u Parizu i 16. aprila u Strazburu, a takođe i tokom Generalne skupštine i sva tri puta je odbijen“, rekao je on.

„Nedostatak podrške je za žaljenje, neće pomoći normalizaciji dijaloga i neće doprineti demokratiji i miru. Mi želimo zasluženo članstvo jer smatramo da delimo i ispunjavamo tražene standarde“, istakao je Kurti.

Premijer je naveo da Kosovo napreduje iz godine u godinu po indeksima demokratije, vladavine prava, pravde, civilnih i građanskih sloboda.

„To je ocenjeno od strane predstavnika međunarodnih institucija. Imamo pravni sistem koji je napredan po pitanju etničkih manjina i Ustav koji je jednom stranom preuzeo obaveze koje proizilaze iz Saveta Evrope, kao što je Konvencija o ljudskim pravima i prava manjina i Instanbulska konvencija“, zaključio je on.

Comments

Pročitaj još