Finska postala članica NATO

Foto: Johanna Geron/Pool/Reuters

Finska je zvanično postala 31. članica NATO-a, prenosi finski javni servis Ile. Predsednik Finske je istakao da će ta zemlja intenzivno raditi da osigura članstvo Švedske u Alijansi.

Finska se zvanično pridružila NATO-u, a ispred finskog ministarstva odbrane, uz državnu zastavu, podignute su i zastave alijanse.

Šef finske diplomatije Peka Havisto predao je u Briselu dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO. Formalna ceremonija o ulasku Finske u NATO biće održana danas u Briselu.

Ninisto: Ulazak Finske u NATO nije usmeren ni protiv jedne zemlje

Predsednik Finske Sauli Ninisto u saopštenju povodom pristupanja te zemlje u NATO-u istkoa je da taj čin usmeren ni protiv jedne zemlje.

“Članstvo Finske u NATO nije usmereno ni protiv koga. Niti menja temelje ili ciljeve finske spoljne i bezbednosne politike”, istakao je Ninisto u saopštenju objavljenom na Tviteru, preneo je Tas.

Naveo je da je Finska stabilna i predvidljiva nordijska zemlja koja teži mirnom rešavanju sporova.

“Principi i vrednosti koje su važne za Finsku nastaviće da vode našu spoljnu politiku i u budućnosti”, naglasio je Ninisto.

Najznačajniji doprinos Finske zajedničkom odvraćanju i odbrani NATO biće u obezbeđivanju i odbrani naše spostvene teritorije, izjavio je predsednik Finske. Prema njegovim rečima, još predstoji značajan “posao” koji treba uraditi kako bi se koordinisala odbrana Finske u deo zajedničke NATO odbrane, preneo je Rojters.

Predsednik Finske je dodao i da će ta zemlja intenzivno raditi da osigura članstvo Švedske u NATO. “Članstvo Finske nije potpuno bez članstva Švedske. Rad na što skorijem članstvu Švedske se nastavlja intezivno”, naveo je Ninisto u saopštenju.

 Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Od postojećih članica NATO, Mađarska i Turska još treba da ratifikuju švedsku prijavu za članstvo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije danas da će pristupanje Finske NATO-u biti istorijski događaj i direktan rezultat ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da će alijansa osigurati da Švedska takođe postane punopravni član.

“Predsednik Putin je kao deklarisani cilj invazije na Ukrajinu dobije manje NATO-a. Postigao je upravo suprotno. Finska danas, a uskoro će i Švedska postati punopravna članica alijanse”, rekao je Stoltenberg.

Comments

Pročitaj još