Premijerka Brnabić sa monsinjorom Vićencom Paljom

Premijerka Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa predsednikom Papske akademije za život i velikim kancelarom Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke Jovana Pavla II, monsinjorom Vićencom Paljom da su odnosi Srbije i Svete Stolice bez otvorenih pitanja, stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje.

Presednica vlade posebno je zahvalila na podršci Svete stolice stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Jedan od osnovnih prioriteta Srbije je, kako je premijerka istakla, stabilan i dobro povezan region, koji će omogućiti bolji životni standard i perspektivu njegovim građanima. U tom smislu, ocenila je, doprinosi i inicijativa “Otvoreni Balkan”, koja je komplementarna sa svim drugim regionalnim inicijativama i najbolji put do stabilnosti regiona.

Navodeći da je dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu, jedini put ka miru i stabilnosti, monsinjor Palja je istakao da Sveta stolica podržava ove napore i Srbiju koja, koja prema njegovim rečima, predstavlja stožer Zapadnog Balkana.

Ocenio je da je evropska perspektiva važna kako za Srbiju, tako i za čitav region. Kako je istakao, Srbija je istorijski i geografski deo Evrope i izrazio uverenje da će se proces integracija ubrzati u budućnosti.

Premijerka je zahvalila za principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava. Ona je istakla neophodnost impementacije Briselskog sporazuma i osnivanja Zajednice srpskih opština.

Vićenco Palja je podvukao da veze između Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima i da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju, a da je vizija Svete stolice da pruži podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još