• Početna>
  • Vesti>

Petković: Praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde i zajedništva

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, uputio je čestitku u ime Kancelarije i u svoje ime, Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Raško – prizrenskom i kosovsko-metohijskom Gospodinu Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

“Vaskrs je praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde, razumevanja i zajedništva, koje su bliske svim ljudima i koje predstavljaju nesalomivi duhovni stožer i trajni imenitelj postojanja i trajanja srpskog naroda.

Poruke velikog praznika Hristovog vaskrsenja podsećaju nas da je u dubokim istorijskim brazdama srpskog imena, kroz našu vekovnu istoriju, zapisano suprotstavljanje nepravdi i nasilju, koje se sprovodilo, a sprovodi se i danas, nad našim nacionalnim identitetom, imenom, i našom svetom prvoslavnom verom. Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, ali upravo tu, na tim prostorima, začet je i iznedren neprolazni plod našeg večnog nacionalnog i državnog dostojanstva i naše nepokolebljive odlučnosti da sve što je naše branimo i sačuvamo mirnim putem, oslanjajući se na snagu zajedništva i odlučnosti da se suočimo sa svim savremenim i budućim izazovima.

I ove godine sam želeo da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelim sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, ali bezumna politika Prištine mi je to onemogućila. Radilo se o poseti za praznik koji sam po sebi nosi poruke mira, ljubavi i razumevanja, među svim ljudima dobre volje, bez obzira na veru ili naciju. I upravo te poruke sam želeo, zajedno sa našim narodom, da uputim iz Visokih Dečana, koji su naš stožer i vekovni svetionik.

Ali, bez obzira na fizičku razdvojenost, čvrsto i nepokolebljivo, uvek, pa i danas, na ovaj veliki praznik, ja sam sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. A, Hristova pobeda za nas je nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja.

Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju. A  Kosovo i Metohija, doveka kao deo Srbije, ostaje naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući naša ognjišta i naše svetinje mi danas temeljimo našu budućnost.

Uz radosni Vaskršnji pozdrav večne istine, nade i ljubavi, još jednom vam čestitam Praznik – HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!”, stoji u vaskršnjoj čestitki.

Comments

Pročitaj još