• Početna>
  • Vesti>

Ko su kandidati u većinski srpskim sredinama za gradonačelnike

CIK je objavio listu kandidata za gradonačelnike i odbornike skupština kosovskih opština za predstojeće lokalne izbore zakazane za 17. oktobar. Od ukupno 35 kandidata za gradonačelnike u 11 opština – uglavnom sa većinski srpskim stanovništvom, 19 su Srbi, od njih tri žene. Inače od 167 kandidata za 38 opština na Kosovu, samo je 13 kandidatkinja, piše portal Kossev.

Severna Mitrovica ima dvojicu kandidata: aktuelnog gradonačelnika i bivšeg zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milana Radojevića – ispred Srpske liste i Erdena Atića (Atiq) koji predstavlja GI „Mitrovica“.

U Zvečanu je dvoje kandidata. Bivši dugogogodišnji predsednik ove opštine ispred Demokratske stranke Srbije, a potom kandidat za gradonačelnika u kampanji na jesen 2017 – Dragiša Milović, sada je kandidovan ispred Srpske liste, kao i samostalna kandidatkinja Slađana Pantović.

Aktivna je bila u više navrata na društvenim mrežama u kritici lokalne vlasti u Zvečanu, posebno tokom ranijih izbornih krugova, premda javnosti do sada nije bila poznata kao aktivna političarka.

U Leposaviću, zvanično u trci su dvojica kandidata: Zoran Todić ispred Srpske liste i takođe aktuelni gradonačelnik i Šaćir Hetemi ispred PDK.

Zubin Potok ima trojicu kandidata: dugogodišnjeg predsednika i zvaničnika ove opštine, Srđana Vulovića – ispred Srpske liste, Slavišu Biševca ispred GI Zubin Potok koji se kandidovao i za ranije izbore, i Ćerkina Veseljija ispred PDK.

Južno od Ibra, u Gračanici trku trče Ljiljana Šubarić ispred Srpske liste i samostalni kandidat Branimir Stojanovića. Šubarić, predstavljena kao profesorica na Medicinskom fakultetu je za javost politički anonimna osoba, a kandidatkinja je Srpske liste, dok je Stojanović, jedan od osnivača GI Srpska lista i SNS na Kosovu, i jedan od najviših državnih funkcionera sa Kosova i same Srpske liste.

Donedavno, tokom aktuelnog projavljivanja za kandidaturu, funkcioneri Srpske liste uz srpsku vlast su imali talas teških verbalnih prozivki na račun Stojanovića, a Stojanović sa druge strane na račun sudije Ustavnog suda Kosova, Radomira Labana, za kojeg tvrdi da je glavnih kadrovščik za jug Kosova u srpskim sredinama.

U Štrpcu je kandidatura potvrđena za četvoro: bivšeg ministra za povratak u kosovskim vladama u pet mandata, sa izuzetkom poslednje vlade – Dalibora Jevtića ispred Srpske liste, Slavišu Vasiljevića ispred GI „sloboda Štrpce“, i dvojicu kandidata ispred albanskih stranaka.

Kosovsko Pomoravlje ima – nove-stare funkcionere za kandidate.

U Novom Brdu je takođe četvoro, jedan od njih je Saša Milošević ispred Srpske liste. Ostali su iz LDK, PDK i LVV.

Klokot ima trojicu kandidata za gradonačelnike: Vladana Bogdanovića ispred Srpske liste, Sašu Mirkovića ispred GI „Narodno jedinstvo“, Strahinju Spasića ispred GI „Srpska narodna sloga“

I Parteš ima trojicu kandidata: Jugoslava Jovanovića i Dragana Petkovića ispred Srpske liste, Nenada Cvetkovića ispred GI „narodna sloga“.

Ranilug ima jednu kandidatkinju, u pitanju je Katarina Ristić-Ilić ispred Srpske liste, za koju nezvanično saznajemo od meštana da im nije šire poznata, posebno ne u politici.

Opština Obilić ima sedmoro kandidata, među kojima je Goran Dančetović ispred Srpske liste. Ostali kandidat su iz LVV, PDK, LDK, AAK i još dve GI.

Lista nije konačna jer nije potvrđen ni redosled ni tačnost – moguće su greške u nekim tehničkim detaljima, poručio je CIK.

Izvor: Kossev

Foto: Radio KM, izbori februar 2021.

Comments

Pročitaj još