• Početna>
  • Vesti>

Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice

Kosovski Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbacio je kao neosnovanu žalbu lidera Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića iz Severne Mitrovice i time potvrdio odluku Centralne izborne komisije (CIK) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika.

Arsenijević se IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako se navodi u obrazloženju, pravosnažne presude za krivično delo, a koja mu je izrečena decembra 2018. godine.

“Kazna iznosi 300 evra i ne podleže oduzimanju nikakvog prava, kao što je pravo na rad, kandidovanje i sve ostalo. Po Ustavu Kosova, u član 45 se navodi da svaki punoletni građanin po navršenoj osamnaestoj godini ima pravo da bira i da bude biran, osim u slučaju ukoliko mu sud ne oduzme to pravo. Mi smo se žalili Vrhovnom sudu i čekamo odgovor, a ukoliko bude potrebno obratićemo se i Ustavnom sudu”, kazao je Arsenijević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Odluka Vrhovnog suda se očekuje u roku od 72 sata.

“Ukoliko nas odbije Ustavni sud, najverovatnije ćemo da odustanemo od izbora, a jedna od ideja je neizlazak na izbore”, kazao je on.

Arsenijević, kako navodi, trpi i određene pritiske od strane lokalnih vladajućih struktura. U prilog tome, prema njegovim rečima, govori i činjenica da mu nije produžen ugovor o radu u mitrovičkoj Gimnaziji, u kojoj je radio kao profesor hemije. 

Izvor: KiM, Kontakt

Comments

Pročitaj još