• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Situacija na Kosovu ne garantuje stabilnost institucija

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da se Kosovo nalazi u političkoj situaciji koja ne garantuje stabilnost institucija, nakon optužnice za ratni zločin protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Koha.

“Sada smo u situaciji sa mnogim nepoznanicama, koje ne pružaju stabilnost ne samo Vlade Kosova, već svih institucija. Pre svega, budućnost države”, ocenio je Mustafa.

Upitan šta se može dogoditi sa funkcijom predsednika ako Hašim Tači podnese ostavku u slučaju potvrđivanja optužnice od strane Specijalog suda, poručio je da će uskoro preduzeti koraci za poboljšanje funkcionisanja Kosova.

“U narednim danima razgovaraćemo sa svima onima koji su spremni, ne da ojačamo vlast pojedinaca ili stranaka, već da ojačamo državu i njenu funkcionalnost. Oni koji žele Kosovo u areni gladijatora, ne verujem da žele Kosovu najbolje”, poručio je Mustafa.

Prema njegovim rečima, u tim okolnostima, Kosovo treba da podrži lokalne i međunarodne pravosudne institucije, kao i svoje ljude koji se suočavaju sa pravdom do kraja tog procesa.

Demokratska partija Kosova, međutim, nije odgovorila na pitanje da li bi mogla da bude umešana u bilo kakav eventualni dogovor u vezi sa predsednikovim slučajem.

Najveća opoziciona stanka, Pokret Samoopredeljnje, s druge strane, neprestano traži održavanje novih izbora na Kosovu.

Odlaganje dijaloga između Kosova i Srbije usled optužnica za ratne zločine, kako se navodi, prema analitičarima, može trajati duže nego što institucije misle.

Dešavanja sa Specijalnim sudom uticala su na neuspeh sastanka delegacija Kosova i Srbije 27. juna u Vašingtonu. Još uvek nije poznato da li će pariški samit biti održan u julu, koji je bio fokusiran na dijalog između Kosova i Srbije, podseća Koha.

Izvor: Kosovo online / Koha

Comments

Pročitaj još