• Početna>
  • Vesti>

Koalicioni sporazum SL i LDK: Ukloniti prepreke za dijalog; Bez zahteva za sprovođenje ZSO

Uprkos stalnom podvlačenju važnosti sprovođenja odredbi Briselskog sporazuma, posebno u kontekstu osnivanja Zajednice srpskih opština, ovaj zahtev nije deo koalicionog sporazuma Srpske liste i LDK. Deo sporazuma je ipak namera da se uklone prepreke na putu ka dijalogu.

Kosovska Skupština usvojila je nešto posle 13 časova predlog vlade Avdulaha Hotija sa 61 glasom „za“. Deo ove vlade biće i Srpska lista a koalicioni sporazum SL i LDK, odnosno sadržaj tog sporazuma, više puta je bio tema kosovskih medija.

Taj sporazum je danas i objavljen.

Kada su raspodela funkcija u vladi u pitanju, Srpska lista dobila je na upravu dva ministarstva, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratke.

Novina je to da će funkciju ministra lokalne samouprave ali i potpredsednika vlade Kosova obavljati dosadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, goran Rakić, dok će na funkciji ministra za zajednice i povratak, ostati Dalibor Jevtić.

Srpskoj listi još sleduje i mesto savetnika premijera za zajednice koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice. U vladi Aljbia Kurtija, ovo mesto pripalo je bilo Progresivno demokratskoj stranci Nenada Rašića.

Kada su interesi srpske zajednice u pitanju, na njih se odnosi jedna tačka sporazuma.

„DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanja prava srpskih građana u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD, uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu“.

Deo sporazuma je i namera da vlada „insistira na ekonomskom osnaživanju svih građana posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom“.

Zahtev za sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština, bio je deo koalicionog sporazuma Srpske liste sa PDK i LDK 2014.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još