• Početna>
  • Vesti>

“Kako kamere pokazale, a nisu radile? Veze s vezom nema”

Prva saradnica ubijenog lider GI SDP Olivera Ivanovića Ksenija Božović oglasila se povodom hapšenja Ivanovićeve sekretarice Silvane Arsović.

Božovićeva je za KoSSev potvrdila to hapšenje i dodala da nikakvih drugih detalja nemaju, a da Tužilaštvo, osim veštačenja o uglovima koje su pokrivale kamere, nemaju nikakve druge dokaze.

“Ispitivanje je vršila policija, ne tužilac, kao što su rekli, i delo su okvalifikovali kao pomagač u izvršenju teškog krivičnog dela ubistvo Olivera Ivanovića“, rekla jeBožovićeva.

Ona izlaže brojne sumnje u tvrdnje policije i ukazuje na kontradiktornosti, kao što je tvrdnja da je Arsovićeva snimljena kako silazi niz stepenice iako kamere navodno nisu radile.

“Ponovo su je pitali za kamere, iako je dva puta davala izjavu u vezi sa kamerama. Kako kamere nisu radile od 4. do 16. januara pet minuta posle ubistva. U momentu ubistva ona je jedina bila u kancelariji, ona je rekla da je tri puta išla niz stepenice, kamere su pokazale jedanput. Kako kamere pokazale, a kamere nisu radile? Veze s vezom nema. Oni tvrde da kamere nisu radile od 4. do 16. i proradile su pet ili deset minuta po ubistvu“, objašnjava.

Na pitanje da li Arsovićevu optužuju da je isključila kamere, Božovićeva kaže da nije precizno definisano optužnicom.

“Otprilike tako. Oni ništa nisu… Samo su napisali pomagač u izvršenju teškog krivičnog dela. Ništa ne stoji. A pitanja su se uglavnom svodila oko kamera.“

Božovićeva dodaje i da Arsovićeva nije imala ništa sa održavanjem kamera, a izražava sumnju da su one zaista bile ugašene.

“Ja ne mogu da tvrdim 100 posto, jer nisam proveravala, ali od 4. januara da naše kamere ne rade, a da Oliver bude tu i u situaciji u kakvoj smo bili, pod pritiscima, pretnjama i tako dalje, to je nemoguće“ uverena je Božovićeva.

Božovićeva kaže da članovima partije nije bilo dozvoljeno da zajedno sa policijom pregledaju snimke sa sigurnosnih kamera kojih je bilo četiri.

“Zašto nije dozvoljeno da vidimo kamere mi? Nego su nam kamere na dan ubistva, 45 minuta posle ubistva su iz bolnice nas uzeli da dođemo da otvorimo kancelariju i sami su oni iz Prištine uzeli, skinuli resiver bez naloga tužioca?“

Božovićeva kaže da su iz ove stranke insistirali da snimke pregledaju prvo svi zajedno, ali da su advokati Olivera Ivanovića, Vlajić i Pantović, koji su bili prisutni tu, rekli da kamere moraju da se predaju policiji.

Najzad, Božovićeva objašnjava da su kamere bile povezane sa monitorom kompjutera u kancelariji Olivera Ivanovića, kompjuter je policija vratila, ali ne i risivere koji su i dalje, kako kažu, predmet istrage. Osoba koja bi želela da isključi kamere morala bi da ih fizički ošteti sa spoljašnje strane, što, kako kaže, je mogao svako da uradi, a iz kancelarije, da izvuče kabl koji ih napaja iz zida. Božovićeva tvrdi da taj kabl nikada nije bio isključivan.

 

Izvor Kossev/B92

Comments

Pročitaj još