Brnabić: Zbog Kurtija možda neće moći da se potpišu važni sporazumi u okviru Berlinskog procesa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi 2021. godina trebalo da bude jako dobra za regionalnu saradnju, ali da se sve promenilo posle održanih izbora na Kosovu, posebno zbog njihovog premijera Aljbina Kurtija, i upozorila da bi moglo da se desi da 5. jula zbog njega ne budu potpisana četiri važna sporazuma, prenosi Tanjug.

“Umesto da svi ove godine slavimo uspeh regionalne saradnje, na žalost s dolaskom novih PIS u Prištini i Aljbina Kurtija, regionalna saradnja dobija drugačiji prizvuk”, rekla je Brnabićeva odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika Samira Tandira o rezultatima sastanaka koje je imala proteklih nedelja u Antaliji, Beču i Luksembrugu.

Ona je navela da očekuje da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, možda ne budu usvojeni, što bi bio jako veliki udarac za regionalnu saradnju.

“Ne smatramo samo mi da je to loše, već svi u regionu, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Svi smatraju da je to loše za regon i regionalnu saradnju”, rekla je Brnabićeva.

Podsećajući da je ove godine najkonkretniji regionalni sporazum onaj o ukidanju rominga, koji je “veliki regionalni uspeh”, ona je dodala da od dolaska na vlast u Prištini Kurtija više nema nikakvih deklaracija, ne postoje sporazumi, jer on ništa ne prihvata, ako se ne pojavljuje “Republika Kosovo”.

Dodala je da Srbija nije usamljena u oceni da su takvi stavovi Kurtija neprihvatljivi, već to smatra i BiH koja ne priznanje Kosovo, ali i Moldavija u okviru CEFTA sporazuma.

Dodala je da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, kao što su autoput Beograd-Sarajevo u oba pravca, železnički koridor 10, kompletna modernizacija do Severne Makedonije, kao i da u septembru počinje rad na autoputu Mira Niš – luka Drač.

Srbija je, kako je dodala, poziciju u kojoj je niko ne uslovljava izvojevala teškom mukom, odgovornom i hrabrom politikom.

Brnabić je rekla da se nada da će se nastaviti regionalna saradnja među ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments