• Početna>
  • Vesti>

Borrell: Postoji samo jedan dijalog između Beograda i Prištine

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell izjavio je da postoji samo jedan dijalog između Srbije i Kosova i da bi svi trebalo da idu u istom pravcu.

Borrell je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao i da EU računa na Sjedinjene Američke Države (SAD) kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu.

Visoki predstavnik EU je rekao i da, nakon rastućih dezinformacija o vrednostima EU poslednjih godina, taj blok radi na uspostavljanju snažnijeg i više strateškog pristupa komunikaciji i borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti.

„Dezinformacije i lažne vesti povezane su sa stvarima koje nisu istinite i mi moramo napraviti jasne razlike između onoga što su samohvališuće aktivnosti – što je deo javne diplomatije i ne može se osporiti, jer više ili manje svi pokušavaju da predstave dobru sliku o sebi – i onoga što su stvari koje se ne mogu prihvatiti jer su lažne i jer pokušavaju da okrive druge“, rekao je on.

Borrell je takođe naveo da je EU pomogla mnogim zemljama u borbi protiv pandemije, ali da ga trenutno zabrinjava mogućnost da humanitarna i medicinska pomoć dođu do regiona u kojima sukobi stvaraju mnogo poteškoća, kao što je na primer Ukrajina.

Ne, postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine i taj dijalog je olakšala Evropska unija otkada je započeo, 2011. godine. Da bismo postigli napredak, svi treba da idemo u istom pravcu i želim da imamo zajednički pristup, a ne da dupliramo postojeće mehanizme. SAD imaju iste ciljeve kao i mi i na SAD računamo kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu. Iduće godine biće deseta godina otkako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozdravila ulogu Evropske unije u olakšanju dijaloga između Prištine i Beograda. Institucionalno gledano, prema odluci Ujedinjenih nacija, postoji samo jedan dijalog i Evropska unija je posrednik u tom dijalogu.

EU veoma naporno radi. Upravo smo imenovali specijalnog predstavnika za Balkan, a posebno za dijalog Prištine i Beograda. Znate da je gospodin (Miroslav) Lajčak iskusan diplomata i mislim da će nastaviti svoj kurs diplomatske aktivnosti pod mojim ličnim angažmanom. I kažem da će to predstavljati jači angažman Evropske unije u posredovanju ovog dijaloga. Znate, nas ne interesuje šta drugi mogu učiniti jer pretpostavljam da svi guraju u istom pravcu. Ovo nije takmičenje u lepoti između Evropske unije i Sjedinjenih Država. Trudimo se da olakšamo dijalog, pokušavamo da pomognemo u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i svaka pomoć će biti dobrodošla.

Borel je istakao da nakon rastućih dezinformacija o vrednostima Evropske unije poslednjih godina, mi radimo na uspostavljanju snažnijeg i više strateškog pristupa komunikaciji i borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti. Mnogo radimo na tome da naša komunikacija bude efikasnija. Da, u to vreme bilo je nekih vesti u štampi koje su stvorile neku, recimo, konfuziju. I zato sam tražio da odem u Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta da razjasnimo šta se dogodilo. Uveravam vas da nijedan dokument Službe za spoljne akcije Evropske unije nije izmenjen zbog pritiska bilo koga.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još