Đurić: Haradinaj nema hrabrosti da kaže da samoproglašeno Kosovo nije nezavisno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić naveo je danas da prema njegovom mišljenju kosovski premijer Ramuš Haradinaj “nema hrabrosti da kaže svojim sunarodnicima i biračima da samoproglašeno Kosovo nije nezavisno i da je svakim danom sve udaljenije od samostalnosti.”

“Predsednik vlade Privremenih institucija samouprave u Prištini Ramuš Haradinaj nema hrabrosti da kaže svojim sunarodnicima i biračima da samoproglašeno Kosovo nije nezavisno i da je svakim danom sve udaljenije od samostalnosti. Samoproglašeno Kosovo, ni deset godina nakon što su politički predvodnici albanskog secesionističkog pokreta, bez referenduma, protivzakonito proglasili otcepljenje od Srbije, nije ni korak bliže članstvu u Ujedinjenim nacijama i ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama” stoji u Đurićevom saopštenju.

Đurić dalje navodi da će samoproglašeno Kosovo  ukoliko ne bude trajnog rešenja, ostati “lutajući provizorijum čiji će se politički predstavnici uzaludno šunjati po hodnicima međunarodnih organizacija, grebati po vratima i obijati pragove moleći za priznanje, ali od toga neće biti ništa”.

“Zna Haradinaj da od Srbije i te kako mnogo toga zavisi na Kosovu i Metohiji i da je proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti reverzibilan, jer mnoge države se danas kaju zbog toga što su lakomisleno ili pod pritiskom dale podršku legalizaciji nasilja i pokušaju razbijanja jedne suverene države. Zna Haradinaj da vreme ne radi ni za njega ni za njegove snove o nezavisnom Kosovu, ali istrajava u samobmani i laži, jer oseća da ideja za koju je, kako kaže, bio spreman da da život, trpi poraze” stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije ističe da srpski narod želi prijateljske odnose sa albanskim narodom, a Srbija ne želi da njeni albanski građani budu taoci aktuelne politike, oličene u Haradinaju, Tačiju, Veseljiju i Kurtiju, i zato pruža ruku pomirenja i kompromisa.

“Svi oni su zarobljenici prošlosti, za razliku od Aleksandra Vučića koji je političar budućnosti, i čovek koji politiku gradi, ne na mržnji, već na viziji jednog bogatijeg i stabilnijeg regiona u kojem će svi građani i narodi imati jednake šanse za napredak i prosperitet” zaključio je Đurić.

Ramuš Haradinaj je danas ranije izjavio da niko nema razloga da se plaši transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema hrabrosti da, kako kaže, “svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”.

U intervjuu za podgoričku televiziju A1, Ramuš Haradinaj je komentarisao navode predsednika Vučića da će tim činom Beograd biti “sateran u ćošak” zbog čega se boji “tragičnih posledica”, ocenivši da je to problem srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nisu takvi. Nikad u istoriji Albanci nisu pretili nekome ko živi sa njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”, tvrdi Haradinaj.

Takođe, tvrdi da će Kosovo biti bezbednije kada arhitektura bezbednosnih institucija bude okončana.

“Niko ne može nikome da preti. I Srbi na Kosovu će biti bezbedniji kad budemo završili arhitekturu bezbednosnih institucija”, naveo je Haradinaj.

Dodao je i da ga ne zabrinjava to što se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kako kaže, svako malo pohvali da je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Smatra da Beograd, kako kaže, samo gubi vreme sa Kosovom, a Priština, dodao je, ima vremena koliko god Beograd hoće.

Tvrdi da nijedna država nije povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments