Haradinaj: Protiv sam ustupanja teritorije, jesam za pregovore

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, protiv koga je Srbija kao bivšeg komandanta takozvane OVK izdala poternicu zbog počinjenih ratnih zločina, izjavio je za Bi-Bi-Si da je u potpunosti protiv “ustupanja teritorije” Beogradu i “promene granica”, jer “takve priče dovode do tragedija”.

Na pitanje da li je spreman da ustupi severni deo teritorije Kosova Beogradu, kako bi se rešio spor između dve strane, Ramuš Haradinaj je odgovorio da su “priče o teritorijama dovele do tragedija i ratova na Balkanu”, istakavši da ne želi još jedan rat u regionu.Novinar britanskog medijskog servisa konstatovao je da Haradinaj ima “prozor mogućnosti”, a to je, ističe novinar emisije “Hardtok”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, “koji je rešen da uvede Srbiju u evropsku budućnost i mnogima se čini spremnijim za kompromis nego što su to bili srpski lideri u prošlosti”.

Međutim, naglasio je da o razmeni teritorija ne želi da razgovara jer je, ponovio je, to dovelo do ratova u prošlosti.

“Ako otvorimo to pitanje, to je priča bez kraja i konca. Ja sam u potpunosti protiv toga. Još nosimo rane iz ranijih tragedija i ne želimo da ih ponovo otvaramo”, zaključio je Haradinaj.

Izvor: RTS

Comments