Analitičari: Veselji i Haradinaj da odustanu od institucija

Iako je bila najavljena za 7. septembar, nastavak konstitutivne sednice kosovskog parlamenta još zvanično nije sazvan, a velika tzv. ratna PAN koalicija okupljena oko DPK još nije sakupila parlamentarnu većinu za izbor predsednika tog zakonodavnog tela i formiranja nove vlade, nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, pa analitičari smatraju da bi Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj trebalo da odustanu od formiranja novih institucija.

Koalicija okupljena oko DPK prema kkosovskom Ustavu jedina ima pravo da kandiduje predsednika parlamenta. Oni su odlučni da to bude Kadri Vesleji, lider DPK i aktuelni predsednik parlamenta, sa čim se, međutim, ne slaže većina poslanika.

Kosovski analitičari zbog toga smatraju da bi Veselji i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je kandidat te koalicije za premijera, trebalo da se povuku i odustanu od formiranja novih institucija.

Analitičar Faton Mehmeti je za “Svet danas” rekao da, ako se izgradi sistem vrednosti emancipacije i prihvatanja neuspeha, koalicija PAN treba da odustane od formiranja vlasti, prenosi portal žurnal.

– Poznato je da ta koalicija nema većinu, niti je ikada imala. Samo su lagali… Ako bismo izgradili sistem vrednosti, emancipacije i prihvatanja neuspeha, PAN, odnosno Kadri (Veselji) i Ramush (Haradinaj) će morati da napuste put nakon što se ispostavi da ne mogu da formiraju institucije – rekao je Mehmeti.

Mehmeti kaže da ne očekuje deblokadu institucija i da bi do toga došlo Kosovo će ponovo morati na vanredne parlamentarne izbore.

– Ali pošto se politika pretvorila u crnu rupu društva, ne očekujem da će se ovaj proces deblokira. Nismo izgradili standardnu društvenu vrednost u politici, već smo jednostavno stvorili poslove koji su direktno vezani za sudbinu lidera. Dakle, kod nas, lideri imaju svoju sudbinu vezanu za politiku – rekao je Mehmeti.

On kaže da kosovski predsednik Hašim Tači takođe zlaoupotrebljava svoju funkciju umedijskim igrama DPK., ukazao je Mehmeti i dodao da Tači daje veliku podršku PAN koaliciji, te da, kako je rekao, ne zna čoveka na Kosovu koji bi mogao da skine sa vlasti tandem Tači-Veselji.

– Dakle, ne očekujem da će koalicija PAN da formira institucije, već će biti raspisani novi izbori. Drugu alternativu ne vidim – rekao je Mehmeti.

Njegov kolega Jeton Keljmendi pružio je drugačiju alternativu rešavanju političke krize tako što je pozvao manje strane da se pridruže pokretu Saomopredeljenje i na taj način ostave u opoziciji one koji su godinama na vlasti.

On tu, između ostalog, misli i na Haradinaja i lidera Inicijative Famitra Limaja.

 

Izvor: Tanjug, Blic, TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."