• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kurti odgovoran za novu epidemiju nasilja; Srpska lista: Napadi dolaze kao odgovor na diplomatsku inicijativu Beograda

Foto: Ilustracija, Radio Mitrovica sever

Posle napada na Srbina u ulici Čika Jovinoj pre nedelju dana i novog napada u nedelju rano ujutru ma Srbina u Bošnjačkoj mahali, što je objavljeno i u redovnim izveštajima kosovske policije usledile su reakcije kancelarije za KiM i Srpske liste.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i saopštila da je za najnoviju epidemiju nasilja odgovoran ekstremistički režim Aljbina Kurtija, čija se politika sve više preliva na ulice.

Dvojica Srba prebijena su u noći između subote i nedelje u Bošnjačkoj mahali, u severnom delu Kosovske Mitrovice, a samo nedelju dana ranije Kurtijeva grupa ekstremista je nedaleko odatle, ispred zgrade „Sunce3“, opljačkala i pretukla Srbina P. K. a onda je i Bošnjak J. Š. uhapšen na administrativnom prelazu Brnjak, pod isfabrikovanom optužbom za navodne ratne zločine, podsećaju iz Kancelarije za KiM.  

“Za ovu najnoviju epidemiju nasilja odgovoran je ekstremistički režim Aljbina Kurtija, čija se politika ugnjetavanja Srba iz kabineta u Prištini, u kojima je osmišljena, sve više preliva na ulice. Da stvar bude gora, i međunarodni sponzori Prištine i Aljbina Kurtija ponašaju se kao da je svakodnevno etnički motivisano nasilje sasvim normalna i uobičajena stvar, budući da je izostala bilo kakva reakcija Kvinte u Prištini na najnoviju seriju napada, ali i na hapšenje J. Š. na koje niko od međunarodnih predstavnika nije digao glas ni reč osude”, navodi se u saopštenju.

“Međutim, kada su u centralnoj Srbiji samo zadržana, a ne uhapšena trojica Albanaca za ratni zločin, onda nije bilo predstavnika Kvinte koji nije zvao, protestovao, pritiskao i javno reagovao, što direktno pokazuje politiku dvostrukih aršina međunarodne zajednice. Za Kvintu su Srbi očigledno postali legitimna meta, a nasilje protiv njih je kosponzorisano  ćutanjem i nereagovanjem stranaca”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da je više od 500 napada na Srbe i njihovu imovinu od dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini “najrečitiji moguć dokaz da je na snazi pokušaj sistematskog ugnjetavanja i zastrašivanja srpskog naroda, sa ciljem da se Kosovo i Metohija etnički očisti od svakog nealbanskog faktora”.

“Oni koji danas ćute pred prizorima nasilja i užasa na severu Kosova i Metohije time šalju jasnu poruku o svojim željama i namerama, ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji, već i Srbiji i čitavom srpskom narodu”, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista: Ovaj progon dolazi kao odgovor na diplomatsku inicijativu Beograda

Srpska lista podseća da sa preko 500 etnički motivisanih napada na Srbe i ostale nealbance na Kosovu i Metohiji režim Aljbina Kurtija nastavlja progon Srba, Bošnjaka, Goranaca, Roma…

“Za sve to vreme nema reakcije međunarodnih predstavnika, koji su sa druge strane više nego spremni, hitri i ažurni da reaguju ako se na informativni razgovor pozovu Albanci koji su bili deo ratnih dešavanja 1998/1999 godine. Kurti je postavio standard gde je nasilje nad Srbima međunarodnim predstavnicima i misijama postala normalna stvar, kao i njihovo ćutanje.

Ovaj progon dolazi kao odgovor na diplomatsku inicijativu Beograda, te se Kurti prema našem narodu ponaša kao otmičar koji maltretira taoce koje drži na nišanu svojih parapolicijskih jedinica koje ovih dana postavljaju kamere kojima je ukinuta privatnost našim građanima.

A kada govorimo o kamerama da podsetimo predstavnike kosovske policije koji ih ovih dana reklamiraju kao sredstvo u borbi protiv kriminala da je u mnogim slučajevima bilo i kamera, i svedoka ali da čak i ako se neki Albanac uhapsi za to delo nikada ne bude osuđen. Pa tako imamo sve dokaze za pokušaj ubistva Miloša i Stefana Stojanovića u Gotovuši na Badnji dan pa godinu i po dana čekamo sudski epilog i presudu. Da podsetimo kosovske zvaničnike da na Bistričkom mostu gde je izgrađena nelegalna baza takođe ima kamera, da su na tom mestu sa kamerama u više navrata upucavani Srbi, ali te kamere nisu pomogle da se ti kriminalci u uniformama procesuiraju i da ih sud kazni.

Iz Srpske liste dodaju da neće pozivati Međunarodne predstavnike da reaguju, jer kako kažu, oni za srpske vapaje nisu nadležni, niti su zainteresovani za ugnjetavanje Srba i drugih nealbanaca.

Comments

Pročitaj još