• Početna>
  • Vesti>

Raspored bogosluženja u hramovima SPC na KiM tokom Vaskršnjih praznika

Foto Radio Mitrovica sever

Sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, objavilo je raspored bogosluženja za vreme Vaskršnjih praznika.

Danas na Veliki četvrtak u 8h služena je Sveta liturgija, a u 17 časova Veliko bdenije sa čitanjem 12 jevanđelja.

Na Veliki petak od 8h biće služeni Carski časovi, a od 14 časova Večernja sa iznošenjem plaštanice, a u 18 časova Veliko Bdenije – Statije.

Takođe na Veliki petak, Jutarnja – Statija (opelo Hristovo) počinje u 18 časova.

Na Veliku subotu Sveta liturgija Sv. Vasilija služiće se od 8 časova. Vaskršnje jutrenje sa ponoćnom liturgijom služiće se u ponoć.

U sva tri dana praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika, služiće se jutarnja liturgija sa početkom u 8h i večernje bogosluženje sa početkom u 17 časova.

Hram Svetog Save – južni deo Mitrovice

U crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, jutros se, takođe od 8 časova, na Veliki četvrtak služila liturgija, a za 16 časova zakazano je i čitanje 12 Jevanđelja.

Sutradan, na Veliki petak služenje Carskih časova počinje u 8 časova, u 16 će biti iznošenje plaštanice, a u nastavku će se služiti i Statije.

Na Veliku subotu bogosluženje počinje u 8 časova, liturgijom Svetog Vasilija Velikog.

Na dan Vaskrsa, vaskršnja liturgija zakazana je za takođe 8 časova.

Hram Svetog Georgija – Zvečan

U hramu Svetog Georgija u Zvečanu, nakon jutrošnje liturgije na Veliki četvrtak, Bdenje sa čitanjem 12 Strasnih Jevanđelja biće održano u 17 časova.

Na Veliki petak Carski časovi biće služeni u 7 časova, iznošenje plaštanice je zakazano za 15h, dok će Veliko jutrenje sa statijama biti služeno u 17 časova.

Čuvanje Hristovog groba i ove će godine trajati tokom cele noći.

Sutradan, na Veliku subotu, sveta Liturgija će se takođe održati u 7.30 časova.

Vaskršnje jutrenje sa svetom Liturgijom i u ovom hramu počinje tačno u ponoć.

Drugog i trećeg dana Vaskrsa, u ponedeljak i utorak, Sveta Liturgija će se takođe služiti u 7 časova.

Manastir Banjska

U manastiru Banjska, danas, na Veliki četvrtak Veliko bdenije, čitanje 12 Jevanđelja o stradanju Hristovom održaće se u 17 časova.

Na Veliki petak Carski časovi u ovom manastiru počinju u 7 sati ujutru. Iznošenje plaštanice će se održati u 15 časova, dok su Statije – Opelo Hristovo zakazane za 18h.

Sutradan, na Veliku subotu liturgija Svetog Vasilija Velikog služiće se u 7.30 časova.

Potom, Vaskršnja ponoćna liturgija Vaskrsenje Hristovo i u ovom manastiru počinje tačno u ponoć.

Crkva Svete Trojice – Zubin Potok

Nakon jutrošnje liturgije Svetog Vasilija Velikog, koja je u crkvi Svete Trojice u Zubinom Potoku služena na Veliki četvrtak, za 17 časova u ovom će se hramu čitati 12 strasnih Jevanđelja.

Sutra, na Veliki petak u 8 sati počinju Carski časovi, a za 17 časova najavljena je večernja služba – iznošenje plaštanice.

U subotu će liturgija početi u 8 časova, a u ponoć i u ovom hramu počinje ponoćna Vaskršnja liturgija.

U ponedeljak i utorak, prvi i drugi dan Vaskrsa – liturgije će se održavati u 8 časova.

Manastir Gračanica

U manastiru Gračanica, danas će u 13 sati biti održana Sveta Tajna Jeleosvećenja. Takođe danas, u 18 časova služiće se jutrenje Velikog petka – čitanje 12 strasnih Jevanđelja.

Na Veliki petak, ujutru u 7 sati služiće se Carski časovi, iznošenje plaštanice će se održati u 15 časova, dok je u 18 časova zakazano Jutrenje Velike subote sa Statijama.

Na Veliku subotu Liturgija Svetog Vasilija Velikog služiće se u 9 časova.

Vaskršnje jutrenje sa svetom liturgijom Jovana Zlatoustog takođe i u ovom manastiru počinje tačno u ponoć, dok će se na dan Vaskrsa, večernje Vtoraja Pasha održati u 18 časova.

U ponedeljak, Jutrenje će se služiti u 6.30 časova, a u nastavku, od 8 sati – Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog. U utorak jutrenje kreće od 7 sati, a liturgija je od 8 časova.

Sveti Nikola – Priština

U Prištini u crkvi svetog Nikole, danas, na Veliki četvrtak, večernja liturgija sa čitanjem 12 Jevanđelja će se služiti u 18 časova.

Na Veliki petak, Carski časovi služiće se od 8 časova, iznošenje plaštanice će biti u 14 časova, a Statije su u ovom hramu zakazane za 19 časova.

Vaskršnja liturgija takođe će biti služena tačno u ponoć.

Drugog i trećeg Dana Vaskrsa, ponedeljak i utorak, Jutarnja liturgija će se održati u 8 časova.

Comments

Pročitaj još