• Početna>
  • Vesti>

MUP Kosova: Srbija uhapsila 10 pripadnika Kosovske policije, petoro zadržano

Foto Indeksonline

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je večeras da je srpska policija privela 10 pripadnika Kosovske policije, na prelazima Merdare, Jarinje, Bela zemlja i na granici između Hrvatske i Srbije, od kojih je, kako navode, petoro pušteno, dok je petoro zadržano.

Među zadržanim pripadnicima je i zamenik direktora Kosovske policije iz redova srpske zajednice Dejan Janković, koji je, kako navode, “priveden bez obrazloženja” i “upućen u Rašku”.

“Pozivamo srpske vlasti da hitno oslobode sve građane i pripadnike Kosovske policije privedene bez razloga i kao osvetu Kosovu. Tražimo i od svih međunarodnih faktora da najoštrije osude ovakvo ponašanje Srbije prema građanima Kosova”, navodi se u saopštenju kosovskog MUP-a.

Tvrde i da su juče “na meti” srpske policije bili i autobusi i automobili u kojima su bili građani Kosova, koji su “zaustavljani, oduzimana su im lična dokumenta i ispitivani”.

“To je bezobrazno kršenje Sporazuma o slobodi kretanja. Nakon jučerašnje pobede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je većinom glasova odobreno članstvo Kosova u ovoj organizaciji, Srbija je danas zlostavljala naše građane koji su putovali teritorijom Srbije”, dodaje se u saopštenju.

Građane Kosova su još jednom pozvali da izbegavaju putovanje kroz Srbiju, a aktvirali su i brojeve za “hitne slučajeve”:

Comments

Pročitaj još