• Početna>
  • Vesti>

Izložba crteža “Zapisi jednog trenutka” Anđele Ranković otvorena u Akvarijusu

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba crteža “Zapisi jednog trenutka”  Anđele Ranković otvorena je u Privatnom kulturnom centru  Akvarijus.

Postavka predstavlja otvoren poziv za putovanje kroz unutrašnji lavirint duše, uz tekstove, duhovnost i mistiku.

Svaki crtež na ovoj izložbi posetioca vodi u nevidljivi svet simbola i iluzija, u kojem se slova stapaju sa bojama, linijama i formama. Nečitljivi tekstovi postaju znakovi, čije poruke odzvanjaju iz dubine svesti dok posetioca navode na put u nepoznato.  

Autor izložbe Anđela Ranković kaže da se kroz njene crteže prepliću duhovnost i mistika, koji stvaraju atmosferu tajanstvenosti ali i otkrivanja.

“Kroz moje radove je protkana duhovnost i misterija, na jedan blag i nenapadan način. To je jednostavno podsvesno izašlo iz mene, jer tako živim i to postoji u meni. Kada se bolje sagleda, radovi su puni oreola, simbola i tekstova koji govore o meni i mojim mislima, ali naravno postoji i dosta mističnog. Ne otkrivam sebe već gledaocima pružam priliku da me svako doživi na svoj način. Ja znam ko sam, ali je uvek zanimljivo videti ljude kako oni vide ko sam ja, ali na njihov način” rekla je autorka.

Iako je studentkinja četvrte godine vajarstva, Anđela kaže da rad na papiru nije predstavljao nikakvo dodatno opterećenje već iskreno zadovoljstvo i izazov.

“Meni nije teško, jer sebe smatram mutlimedijalnim umetnikom. Nije bitno da li je papir, kamen, drvo, metal, grafička ploča ili platno, meni je sve to isto jer je moj način prenošenja osećanja na predmet isti – da od ničega stvorim nešto. Isto je, prazan papir, prazan kamen, prazno platno, samo je drugačiji način obrade. Umetnost je jedna, ali ja ne bih da budem ograničena kao vajar ili slikar, već kao umetnik koji radi sve” navela je Ranković.

Ovo je prva samostalna izložba ove mlade umetnice iz Vranja, studentkinje četvrte godine vajarstva Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ističe da joj prvi samostalni podvig znači puno, jer je prilika da se sagleda kompletna umetnička praksa i predstavlja značajan korak u karijeri umetnika.

“Izložba znači puno jer mi umetnici imamo izložbe kako bi svetu pokazali šta mi u stvari radimo. Naš posao je vezan za javna izlaganja i izložbe, tako da je ovo veliki trenutak istine za mene. Od prve izložbe se sve na dalje niže i niže ali ta prva je prava i ključna. Posebno mi je drago da vidim ovoliki broj ljudi i što je sve ispalo kako treba. Drago mi je što sam dobila priliku da baš ovde gde živim i studiram imam svoju izložbu” rekla je autorka.

Izložbu je svečano otvorila Nevena Popović, docent na Fakultetu umetnosti.

“Imali smo priliku da otvorimo izložbu koja je po prvi put samostalna i vrlo smo ponosni da se to dešava u gradu u kojem Anđela studira. Anđela je prošle nedelje otvorila izložbu koja se takođe računa kao samostalna, s tim što je izlagala sa svoje kolega Stefanom Boškoćevićem i Nikoletom Milosavljević. Izložba je otvorena u Beogradu, a po izboru urednika Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, što je zaista veliki uspeh” rekla je Popović.

Anđela se na izložbi predstavila crtežima koji su nastali na predmetu Crtanje, koji vodi prof. Nebojša Milošević, uz asistenciju Branke Lalić, dodala je Popović i ocenila da je u njenim radovima karakterističan nečitljiv  tekst, koji gledaoca navodi na promišnjanje.

“Milošević je prvi prepoznao specifičnost Anđelinog rada a ja sam tu njenu specifičnost videla na osnovu izbora koji je napravljen na Bijenalu studentskog crteža, koji se održava svake druge godine u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu a gde su bila predstavljena njena dva rada. Uz podršku svojih profesora, ona je kasnije nastavila da radi kako crteže malog tako i velikog formata, koji su prilično veliki i što se može videti na ovoj izložbi. Kada sam videla te crteže pomislila sam da bi bilo dobro da ih i u domenu vajarstva i skulpture pretočimo u treću dimenziju, tako da je Anđela uz moju pomoć nastavila da radi reljefe, gde je takođe prisutan tekst. Tekst je ono što je specifično u njenom radu, on je često nečitljiv, sa nekim ključnim rečima koje nam često ne govore sve ali nas opet navodi na njena promišljanja” ocenila je Popović.

Anđela Ranković rođena je 2001. godine u Vranju. Član Likovne radionice u Vranju postala je 2019. godine. Trenutno je student četvrte godine osnovnih akademskih studija na mitrovičkom Fakultetu umetnosti, odsek Vajarstvo. Boravila je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Bratislavi. Učestvovala je na 25 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u više likovnih kolonija i festivala.

Izložba je prodajnog karaktera a postavka će biti izložena do 30. aprila.

Comments

Pročitaj još