Priča o Prvom maju – od protesta do uranka

Foto: https://www.sufbih.ba/ ilustracija

U znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme, obeležava se Međunarodni praznik rada – Prvi maj. U Srbiji i regionu tradicionalno se u zoru izlazi na prvomajski uranak u prirodu, a sindikati organizuju proteste. Širom sveta organizuju se i parade. Međunarodni praznik rada je u Srbiji državni praznik, a neradni su 1. i 2. maj.

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme. Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata sa štrajkbreherima. U sukobe se umešala policija, a četiri pripadnika sindikata su ubijena.

Narednog dana na Trgu Hejmarket anarhisti su organizivali demonstracije. Osoba čiji identitet nije utvrđen bacila je bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optuženo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena. 

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj, u znak sećanja na aferu “Hejmarket” u Čikagu, ali i kao vid borbe za radnička prava.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

U mnogim evropskim zemljama i američkim gradovima 1890. godine radnici su izašli na ulice tražeći, kao i u Čikagu, osmočasovno radno vreme. U Nemačkoj je došlo i do nereda kada se u proteste umešala policija, a u mnogim gradovima demonstracije su održane uprkos pretnjama vlasti da će policija rasterati učesnike.

Praznik rada u Srbiji – od zabrana do uranaka

Obeležavanje Praznika rada u Srbiji prešlo je dug put – od zabrane održavanja kojoj su prkosili radnici protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima, preko prvomajskih uranaka do obaveze koju je uveo Josip Broz Tito 1945. godine. Slavljenje tog praznika predstavljalo je borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode.

Iz porodične zbirke Borisa Belingara (1. maj 1927. godine)

Iz porodične zbirke Borisa Belingara (1. maj 1927. godine)

U Službenom listu Demokratske Federativne Jugoslavije 24. aprila 1945. godine objavljena je Uredba o proglašenju Prvog maja državnim praznikom, koju je potpisao Josip Broz Tito:

“Prvi maj proglašava se državnim praznikom. U državnim nadleštvima, državnim i privatnim ustanovama i preduzećima toga dana neće se raditi. Prvog maja sve radnje moraju biti zatvorene.”

Obeležavanje praznika u Srbiji je počelo ranije – 1893. godine. Tada su se u osam časova radnici okupili u “Radničkoj kasini” u Makedonskoj ulici, noseći crvene trake na kojima je pisalo “Proleteri svih zemalja ujedinite se!”

Iz godine u godinu pokret je rastao, na proslavama se pojavljivalo sve više ljudi, a među predstavnicima socijalističkog pokreta, između ostalih, bili su Vasa Pelagić i Dimitrije Tucović. Početak 20. veka je obeležila zabrana kretanja povorki u određenim delovima grada, dok je crvena boja postala simbol pokreta.

Prvomajski uranak u Srbiji

Prvomajski uranak u Srbiji

Do kraja tridesetih i četrdesetih godina organizuju se obustave rada, demonstracije i stalno se ističu zahtevi da se zemlja pripremi za otpor protiv fašističke agresije. I tokom okupacije 1941, na poziv Komunističke partije Jugoslavije održane su demonstracije.

Tek posle Drugog svetskog rata, Praznik rada je ozvaničen i prešao kompletan put od zabrane do obaveze.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na prvomajski uranak. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u području kod Mladenovca, 1895. godine.

Provamajski uranak i ove godine će se proslaviti u prirodi širom Srbije. Zato su i nadležne službe upozorile građane da poštuju pravila ponašanja u prirodi.

Život paganskih običaja u prvomajskom uranku

Iako se 1. maj vezuje za praznik rada i prava radnika, prvi dan maja proslavljao se još u antičkoj Grčkoj, dok tragovi nekih paganskih običaja žive i u prvomajskom uranku.

Svetkovina Beltein ili Beltan bila je zastupljena na prostoru današnje Irske

Svetkovina Beltein ili Beltan bila je zastupljena na prostoru današnje Irske

Maia, Maioma, Majsko drvo, Majski stub, Otac maj, Majska dama, Kraljica maja – nazivi su i simboli koji su se vekovima povezivali sa slavljenjem boga vegetacije, preporoda i blagostanja.

Zabeleženo je i da se u starom Rimu, još u drugom veku, za vreme vladavine Komoda, proslavljala Majoma – festival plesa, muzike, opijanja trajao je tokom maja meseca pa otuda i naziv.

Prvi maj su proslavljali i Kelti. Za Druide, keltske sveštenike, najznačajnija svetkovina bila je Beltein ili Beltan, čiji naziv potiče od keltskih reči “belo” i “tanos”. Termini, sjajna vatra odnosno vatra radosnica, koja se palila baš 1. maja, bila je posvećena vrhovnom božanstvu.

Ogromne vatre paljene su na brdima i uzvišicama, oko njih se igralo, pevalo i pilo. Verovali su da takva vatra čuva od veštica i bolesti, kako ljude tako i životinje, jer je stočarstvo bilo važna grana opstanka.

Proslava 1. maja na sličan način, zabeležena je i kod starih Slovena, a tragove tih običaja možemo videti u običajima vezanim za Đurđevdan.

Comments

Pročitaj još