• Početna>
  • Vesti>

Petković: Umesto da gradimo mostove pomirenja, Kurti od KiM stvara predeo kriza i tenzija

Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da jedini koji pripada prošlom veku jeste Aljbin Kurti koji, kako je naveo, “na sve moguće načine pokušava da protera sa Kosova ne samo dinar nego i srpski narod sa njihovih vekovnih ognjišta”.

Petković je ovo saopštio povodom Kurtijeve izjave da dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu pripada prošlom veku i vremenu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, i da ga Srbija ne može nametnuti.

Naime, Kurti je u podkastu i dokumentarcu Bi-Bi-Sija pod naslovom “Kosovo – evro ili propast“ ponovio da Vlada Kosova poštuje odluku CBK na osnovu kosovskog Ustava, koji definiše evro kao jedinu zvaničnu valutu.

Reagujući na ovu izjavu, Petković je saopštio da Beograd već više od dva meseca pokušava da kroz dijalog i kompromis nadje održivo rešenje za zabranu dinarskog platnog prometa na Kosovu kojom je, kako je procenio, pogodjeno 100.000 Srba, od najosetljivijih kategorija i socijalno ugroženih do lekara, profesora, studenata, ali i vitalnih institucija poput bolnica i vrtića.

“Ali Kurti očigledno ne želi ni mir ni rešenje već želi sukobe što je pokazao i svojom najnovojom izjavom. On je taj koji svakodnevno svojom nazadnom, nasilnom i antisrpskom politikom ceo region Zapadnog Balkana želi da pretvori u bure baruta, jer nema drugu politiku koju bi ponudio svojim pristalicama sem ogoljenog nasilja i terora nad Srbima” naveo je Petković.

Petković napominje da takva politika Prištine vraća sve decenijama nazad.

“Umesto da gradimo mostove pomirenja, Kurti svojim jednostranim akcijama ponovo stvara od prostora Kosova i Metohije predeo kriza i tenzija. S druge strane, Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem se bori za mir, prosperitet i normalizaciju odnosa putem kompromisa kao vrednosti kojima svako normalan treba da teži, ali Kurti to svakako ne želi” zaključio je deirektor Kancelarije.

Comments

Pročitaj još