• Početna>
  • Vesti>

Stano: Status srpskih institucija na Kosovu rešiti u okviru ZSO

Foto: Tanjug

“EU podržava jedinstveno institucionalno i administrativno uređenje na Kosovu”, izjavio portparol EU Peter Stano objašnjavajući stav Brisela u odnosu na strukture Srbije na Kosovu.

“Svi dosadašnji sporazumi o dijalogu su u potpunosti usklađeni sa ovim principom i prate pravni i institucionalni okvir Kosova, što je potvrđeno zaključcima Evropskog saveta”, naveo je Stano u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

To pitanje je ponovo pokrenuto tokom prošlonedeljenog susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova u okviru dijaloga gde se raspravljalo o pitanju dinara.

Beogradska strana je u toku razgovora tražila da se srpske strukture na Kosovu i dalje finansiraju iz Srbije do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Portparol EU Peter Stano ocenio je da se status struktura koje podržava Srbija reši u okviru Dijaloga koji vodi EU, te u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Pozivamo Kosovo da nastavi sa uspostavljanjem Zajednice u skladu sa Nacrtom statuta EU bez daljeg odlaganja”, poručio je briselski portparol.

On je apelovao na obe strane da se uzdrže od jednostranog delovanja na terenu koje ne doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta za razgovore o normalizaciji odnosa i da se obavežu na rešavanje svih otvorenih pitanja u dijalogu.

Comments

Pročitaj još