• Početna>
  • Vesti>

Radio Kosovska Mitrovica dobitnik priznanja časopisa “Borba”

Foto: Radio Mitrovica sever

Radio Kosovska Mitrovica dobitnik je priznanja časopisa “Borba”.

Proslava je organizovana povodom 102 godine postojanja “Borbe”, a njoj su prisustvovali mnogobrojni umetnici, ljudi iz sveta kulture, muzike, sporta i politike.

Svečanost je upriličena u Domu Vojske u Beogradu, a tom prilikom uručena su priznanja ustanovama i pojedincima koji su protekle godine doprineli razvoju kulture.

Glavnoj i odgovornoj urednici Radija Kosovska Mitrovica Maji Fićović uručena je plaketa povodom medijske saradnje i negovanja kulture u 2023. godini.

Andrija Jorgić, direktor časopisa „Borba”, koja je ponovo počela da radi 19. februara pre 4 godine, istakao je da je ponosan što je „Borba” nekada bila stub borbe protiv fašizma, a danas stub borbe za kulturu.

„Kada vidim u kakvom sastavu smo se okupili ovde, koliko Borba ima prijatelja, onda znamo da smo na dobrom putu i da smo pobedili. Želim sa vama da podelim da sam ponosan na prvu Borbu koja je izašla 19. februara 1922. godine u Zagrebu. Ponosan sam i na onih 19 brojeva koji su odštampani u Užičkoj republici i to u tiražu od 10.000 primeraka. Ponosan sam i na prvu Borbu koja je odštampana u tek oslobođenom Beogradu 15. novembra 1944. godine, tako da ove godine obeležavamo i osam decenija od kako radimo i živimo u zgradi na Trgu Nikole Pašića. Svakako, najponosniji sam na današnju Borbu, na ovih pet crvenih slova koje smo sačuvali. Kako je Borba nekada bila simbol borbe protiv fašizma, današnja Borba je zasigurno simbol i stub borbe za kulturu“ rekao je Jorgić.

Jorgić je rekao da je u protekle četiri godine “Borba” uručila više od 50 prizanja zaslužnim pojedincima i prijateljima ove medijske kuće. Dodao je da pored svih priznanja, posebno mesto u njegovom srcu ima nagrada koju je primio povodom Dana oslobođenja Kosovske Mitrovice od Radija Kosovska Mitrovica.

„Ima i onih nagrada koje imaju posebno mesto u mom srcu, a je svakako nagrada koju sam primio na Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice, od Radija Kosovska Mitrovica, da sve ono što činimo za srpski narod na Kosovu i Metohiji, i naravno ona koja je stigla decembra 2023. godine, koju mi je uručio predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović, za sve ono što činimo za Srbe u Sloveniji i Srbe u rasejanju, da pomažemo u kulturnom smislu, da se što više družimo, što češće viđamo, da čuvamo tradiciju, da što više mladih uključimo u sve ovo i da jednostavno afirmišemo prave vrednosti“ naveo je Jorgić.

Tradicionalno priznanje “Najborbeniji” ove godine uručeno je Pavlini Radovanović iz Orahovca.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je na svečanosti rekao da je list Borba kolevka žurnalizma u nekadašnoj Jugoslaviji, a današnjoj Srbiji.

„List Borba punih osamdeset godina izlazi iz zgrade na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Ne postoji nijedan Beograđanin ili stranac, koji dođe u glavni grad, a da ne primeti pet autentičnih jednakih crvenih slova ćiriličnog pisma na vrhu zgrade. Od daleke 1922. godine do danas, kuća Borba je pokrenula na desetine štampanih izdanja. Prva Borbina „beba“ od 1952. je list Sport, koji je decenijama bio jedini sportski dnevnik u Jugoslaviji“ rekao je Jovanović i podsetio da su za Borbu pisali i izveštavali najvispreniji i najoštrija pera srpskog novinarstva, kao i najučeniji umovi, intelektualna elita i dobitnici Nobelove nagrade.

Jovanović je istakao da se u Borbi već decenijama piše istorija, da u njoj ostaju zabeleženi svi najvažniji događaji srpske i svetske stvarnosti i dodao da Borba i dan danas neguje svoje štampano izdanje po kojoj je najprepoznatljivija.

U okviru programa prikazan je kratak dokumentarni film, koji govori o istoriji i nastajanju “Borbe”.

Priznanja su između ostalog uručena i Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, Humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“, Muzeju Kozare iz Prijedora, Opštini Vrnjačka Banja, Televiziji Most i ostalima.

Comments

Pročitaj još